Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το 27ο ρωμαϊκό έμβολο πλοίου βρέθηκε στις ακτές της Σικελίας

Το χάλκινο έμβολο πλοίου (rostrum) που ανασύρθηκε από τον τόπο της ναυμαχίας των Αιγάδων νήσων μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας. [Credit: Soprint...

Το χάλκινο έμβολο πλοίου (rostrum) που ανασύρθηκε από τον τόπο της ναυμαχίας των Αιγάδων νήσων μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας. [Credit: Soprintendenza del Mare]
Το χάλκινο έμβολο πλοίου (rostrum) που ανασύρθηκε από τον τόπο της ναυμαχίας των Αιγάδων νήσων μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας.
[Credit: Soprintendenza del Mare]

Άλλο ένα χάλκινο έμβολο πλοίου (rostrum) του 3ου αιώνα π.Χ., το 27ο από τότε που ξεκίνησαν οι υποβρύχιες ανασκαφές πριν από 20 χρόνια, βρέθηκε στα νερά των Αιγάδων νήσων στη δυτική Σικελία. Το έμβολο ήταν τοποθετημένο στην πλώρη ενός ρωμαϊκού πολεμικού πλοίου που πολέμησε στη μάχη των Αιγάδων το 241 π.Χ., την τελευταία ναυμαχία του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου.

Το έμβολο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 260 ποδών από το ερευνητικό σκάφος Hercules. Στη συνέχεια, το υποβρύχιο βαθέων υδάτων της Εταιρείας για την Τεκμηρίωση Βυθισμένων Χώρων (SDSS) εξερεύνησε την περιοχή και επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο ήταν όντως ένα rostrum. Ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε σε εργαστήριο για εξέταση και συντήρηση από αρχαιολόγους της Επιθεώρησης Θάλασσας της Περιφέρειας της Σικελίας.

Το νέο έμβολο παρουσιάζει ομοιότητες με άλλα που βρέθηκαν σε προηγούμενες εκστρατείες, με ανάγλυφη διακόσμηση στο μπροστινό μέρος που αναπαριστά ένα κράνος Montefortino με τρία φτερά στην κορυφή. Ωστόσο, οι θαλάσσιες επικαθίσεις που το καλύπτουν εξακολουθούν να εμποδίζουν την επαλήθευση τυχόν επιγραφών.


Άποψη του εσωτερικού του χάλκινου εμβόλου. [Credit: Soprintendenza del Mare]
Άποψη του εσωτερικού του χάλκινου εμβόλου. [Credit: Soprintendenza del Mare]

Στη μάχη των Αιγάδων νήσων ένας στόλος 200 ρωμαϊκών πλοίων παρατάχθηκε εναντίον 100 καρχηδονιακών πλοίων (πολλά από αυτά είχαν προηγουμένως αιχμαλωτιστεί από τη Ρώμη). Το ρωμαϊκό ναυτικό πέτυχε μια αποφασιστική νίκη που οδήγησε στην παράδοση της Καρχηδόνας και στο τέλος του πολέμου. Ο μεγάλος αριθμός πλοίων σε ένα σχετικά μικρό πεδίο εξηγεί την εξαιρετική συγκέντρωση χάλκινων εμβόλων πλοίων που έχουν βρεθεί στα νερά του αρχιπελάγους. Πριν από την έναρξη των ερευνών στις Αιγάδες, ο αριθμός των rostrum που είχαν βρεθεί μπορούσε να μετρηθεί στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια