Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Πανδοσία

Τη χορήγηση άδειας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Φαναρίου (α...

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Πανδοσία

Τη χορήγηση άδειας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Φαναρίου (αρχ. Πανδοσία) υπέγραψε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2024-2028 που πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη, ενώ για το τρέχον έτος θα διεξαχθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι εργασίες θα γίνουν στους ήδη υπάρχοντες ανασκαφικούς τομείς (τετράπλευρο ελληνιστικό κτίριο) ενώ θα υπάρξουν επεκτάσεις και αε άλλα σημεία με δοκιμαστικές τομές σε ελληνιστικά κτίρια και βυζαντινά οικοδομήματα. Επίσης θα πραγματοποιηθούν γεωφυσικές έρευνες φωτογραφικές λήψεις και αποτυπώσεις σε όλες τις περιοχές της ανασκαφής και καταγραφή των κινητών ευρημάτων.

Ο αρχαιολογικός χώρος «Καστρί» στον οικισμό Καστρίου στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου (Καναλακίου), του Δήμου Πάργας, βρίσκεται πάνω σε ασβεστολιθικό λόφο και σε κομβικό σημείο χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών (από την κοιλάδα του Κωκυτού στον Καλαμά, τη Δωδώνη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων).Σημαντικός ήταν ο ρόλος της ακρόπολης στον έλεγχο των λιμενικών εγκαταστάσεων στον κοντινό «Γλυκύ Λιμένα» ή ήταν και η ίδια λιμάνι μέσω της Αχερουσίας λίμνης και του ποταμού Αχέροντα.

Ο οχυρωμένος οικισμός έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1932 και έχει ταυτιστεί με την Πανδοσία.Ο λόφος φαίνεται να ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και να εγκαταλείφθηκε στην Οθωμανική περίοδο. Η αρχαία Πανδοσία ήταν η έδρα των τεσσάρων ηλειακών αποικιών (αρχαίες Βατίαι, Ελάτρια και Βουχέτιο).


Πηγή: PrevezaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια