Την λαμπρή ιστορία της αυτοκρατορικής Λύττου, της σημαντικότερης ρωμαϊκής πόλης της Κρήτης αφηγούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκ...
Την λαμπρή ιστορία της αυτοκρατορικής Λύττου, της σημαντικότερης ρωμαϊκής πόλης της Κρήτης αφηγούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή στην περιοχή που παρουσιάστηκαν από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Άγγελο Χανιώτη, σε ειδική εκδήλωση της ΙΛΑΕΚ, την Δευτέρα το βράδυ στο γεμάτο από κόσμο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά.
Για επτά περίπου αιώνες, η Λύττος έγραψε τη δική της ιστορία με μνημειώδη αρχιτεκτονική και έμφαση στην αμπελουργία ενώ το περίφημο κρασί της τροφοδοτούσε ακόμα και τον Ρωμαϊκό στρατό. Για πρώτη βεβαιώνεται η ύπαρξη ενός σεβαστείου, δηλαδή ενός ιερού της λατρείας του αυτοκράτορα στην Κρήτη και είναι ένα από τα ελάχιστα σχετικά κτίρια σε όλη την Ελλάδα ενώ ένας κρίκος μαρτυρά πως γίνονταν ζωοθυσίες προς τιμήν του αυτοκράτορα.
Στο μεταξύ, η αρχαία πόλη βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι ενώ εξετάζονται οι τρόποι συνύπαρξης των δύο χρήσεων, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου.
Ο κ. Χανιώτης, ερευνητής στο Πρίνστον και διαπρεπής ιστορικός και αρχαιολόγος, μίλησε για την ανασκαφή στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.
Όπως τόνισε, η ενασχόλησή του με την αρχαία Λύττο, κάθε άλλο παρά νέα είναι καθώς ξεκινά από το 1986: «Είχα από πολλά χρόνια την επιθυμία να γίνει μια ανασκαφή εκεί, διότι ανάμεσα στις αρχαίες και σημαντικές πόλεις της Κρήτης, όπως είναι η Κνωσσός, η Κυδωνία, η Γόρτυνα, η Λύττος ήταν η μόνο που δεν είχε ανασκαφεί συστηματικά, παρότι είναι γνωστή η σημασία της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ησίοδος θεωρεί ότι η Λύττος είναι η πόλη όπου είχε γεννηθεί ο Δίας» τόνισε.
Η ανασκαφή γίνεται σε τρεις θέσεις που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους:
- Ένα δημόσιο κτήριο-βουλευτήριο, που είχε ανασκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Γιώργος Ρεθεμιωτάκης με υπεύθυνο τον κ. Άγγελο Χανιώτη
- Ένα δημόσιο κτήριο της αρχαϊκής ή κλασικής περιόδου με υπεύθυνο τον κ. Αντώνη Κοτσώνα, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
- Μια πρώιμη Βυζαντινή Βασιλική, με υπεύθυνη την κ. Βάσω Συθιακάκη, έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια