Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι βρήκαν χρυσά νομίσματα από την εποχή του Ιουστινιανού στη βόρεια Βουλγαρία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τη βασιλεία του Μεγάλου Ιουστινιανού (483-565) στο  Debnevo , το μεγαλύτ...

Αρχαιολόγοι βρήκαν χρυσά νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Ιουστινιανού στη βόρεια Βουλγαρία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τη βασιλεία του Μεγάλου Ιουστινιανού (483-565) στο Debnevo, το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Troyan στη βόρεια Βουλγαρία.

Ο Ιουστινιανός ήταν ένας πανίσχυρος αυτοκράτορας, ο οποίος ανακατέκτησε γη που ανήκε προηγουμένως στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, βοήθησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία να φτάσει στο απόγειο του πολιτισμού και της ευημερίας της. Από το 527 έως το 565, ο Ιουστινιανός Α΄ κυβέρνησε ως αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Ιουστινιανός μνημονεύεται περισσότερο για το έργο του ως νομοθέτης και κωδικοποιητής.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στις 27 Αυγούστου από τον καθηγητή Stiliyan Ivanov από το Εθνικό Ιστορικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Ο Ivanov ήταν επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής που εξερεύνησε το φρούριο «Kaleto» πάνω από το χωριό.

Οι αρχαιολόγοι που εξερευνούσαν το φρούριο «Kaleto» βρήκαν τα νομίσματα διάσπαρτα στο δάπεδο μιας καμένης κατοικίας που χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας των Βουλγάρων βασιλέων Συμεών και Πέτρου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η πιο ενδιαφέρουσα αρχαιολογική κατάσταση είναι μια καμένη μεσαιωνική κατοικία. Σε άλλες περιπτώσεις παρόμοιες κατοικίες βρίσκονται χωρίς υπολείμματα της εσωτερικής δομής, ενώ εδώ έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να δούμε την ξύλινη επένδυση της κατοικίας, η οποία, αν και απανθρακωμένη, διακρίνεται καθαρά. Πρέπει να σχετίζεται κάπου με τον 10ο αιώνα, με την εποχή της κυριαρχίας των Βούλγαρων βασιλέων Συμεών και Πέτρου», δήλωσε ο καθηγητής.


Χρυσά νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Ιουστινιανού, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο χωριό Debnevo.  [Credit: BTA Photo/Preslava Ivanova]
Χρυσά νομίσματα από την εποχή του Ιουστινιανού, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο χωριό Debnevo.
 [Credit: BTA Photo/Preslava Ivanova]

Οι ιδιοκτήτες άφησαν όλα τα αντικείμενα στην κατοικία - δύο σιδερένια δρεπάνια, σιδερένια εργαλεία, μια πόρπη ζώνης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, κεραμικά αγγεία διαφόρων μεγεθών, από τα οποία μπορεί να κριθεί ότι ασχολούνταν με τη γεωργία, πρόσθεσε.

«Το πιο ενδιαφέρον εύρημα από την κατοικία είναι η ανακάλυψη πέντε χρυσών νομισμάτων διάσπαρτα στο πάτωμα. Δύο από αυτά είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Το ενδιαφέρον με τα νομίσματα είναι ότι είναι πολύ παλαιότερα από την πρώιμη μεσαιωνική κατοικία όπου βρέθηκαν. Χρονολογούνται στον 6ο αιώνα, από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α'. Πιθανότατα ανακαλύφθηκαν από εκείνους που έχτισαν την κατοικία και οι οποίοι στη συνέχεια τα διατήρησαν», δήλωσε ο Ivanov.

«Αν και δεν κυκλοφορούσαν, τα νομίσματα αυτά ήταν αρκετά πολύτιμα, επειδή ήταν κατασκευασμένα από χρυσό - ένα υλικό που ήταν αρκετά πολύτιμο ακόμη και κατά τον Μεσαίωνα», δήλωσε ο Ivanov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μέρος των τειχών του φρουρίου διατηρείται καλά, ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές επειδή το υλικό από αυτά χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός κοντινού οικισμού. Συμπλήρωσε ότι έχουν βρεθεί ίχνη από έναν μεγάλο θρακικό οικισμό του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., τρεις φάσεις κατοίκησης από την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος αιώνας) έως το Πρώτο Βουλγαρικό Βασίλειο, μια νεκρόπολη από το Δεύτερο Βουλγαρικό Βασίλειο και την οθωμανική περίοδο.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια