Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

[Credit: National Geographic, Jimmy Chin, Eric Roepke and Mount Everest Foundation] 100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew Comyn ...

Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine
[Credit: National Geographic, Jimmy Chin, Eric Roepke and Mount Everest Foundation]

100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew Comyn Irvine μαζί με τον George Mallory στο Έβερεστ, μια ομάδα της National Geographic ανακάλυψε λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Irvine, φέρνοντας νέα στοιχεία σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας.

Η ανακάλυψη έγινε τον Σεπτέμβριο από την ομάδα του διάσημου φωτογράφου και σκηνοθέτη Jimmy Chin στο βόρειο τμήμα του όρους Έβερεστ, στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk.

Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε τον Chin και τους κινηματογραφιστές Erich Roepke και Mark Fisher, εντόπισε μια μπότα που ανέγραφε τα αρχικά “A.C. Irvine”. Καθώς πλησίασαν, βρήκαν ότι μέσα στη μπότα υπήρχε ένα πόδι, και η ταυτοποίηση έγινε από την επιγραφή στην κάλτσα της μπότας. Η συγκεκριμένη στιγμή περιγράφεται από τον Chin ως ένα σημείο μεγάλης έντασης, με την ομάδα να συνειδητοποιεί την ιστορική σημασία της ανακάλυψης.


Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

«Σήκωσα την κάλτσα» λέει ο Chin, περιγράφοντας την στιγμή της ανακάλυψης «και υπήρχε μια κόκκινη ετικέτα που είχε ραμμένη την ένδειξη A.C. IRVINE». Ο Chin ισχυρίζεται, ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του αναγνώρισαν ομόφωνα τη σημασία της στιγμής. «Τρέχαμε όλοι κυριολεκτικά σε κύκλους» αναφέρει για τον ενθουσιασμό που τους διαπέρασε εκείνη τη στιγμή.

«Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες» τόνισε ο Chin, με την ελπίδα ότι θα έρθουν κι άλλες απαντήσεις, γύρω από το τι συνέβη στο βουνό, το 1924 και θα δώσει τέλος στα ερωτήματα των συγγενών του Sandy.

«Όταν κάποιος εξαφανίζεται και δεν υπάρχουν αποδείξεις για το τι του συνέβη, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τις οικογένειες. Και το να έχουμε κάποιες οριστικές πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να κατέληξε ο Sandy είναι σίγουρα [χρήσιμο], αλλά και ένα μεγάλο στοιχείο για την κοινότητα αναρρίχησης σχετικά με το τι συνέβη» αναφέρει ο Jimmy Chin από το National Geographic.


Η κάλτσα, με το όνομα του Irvine, βρέθηκε μαζί με μια μπότα και ένα τμήμα του ποδιού. [Credit: Jimmy Chin]
Η κάλτσα, με το όνομα του Irvine, βρέθηκε μαζί με μια μπότα και ένα τμήμα του ποδιού.
[Credit: Jimmy Chin]

Το αινιγματικό τέλος του Irvine και η χαμένη  κάμερα

Ο Andrew Comyn Irvine, ή αλλιώς “Sandy”, εξαφανίστηκε στις 8 Ιουνίου 1924 μαζί με τον διάσημο ορειβάτη George Mallory, σε μια αποστολή να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ. Παρόλο που η αποστολή τους ήταν η τρίτη προσπάθεια των Βρετανών να φτάσουν στην κορυφή, δεν είναι γνωστό αν τα κατάφεραν. Εάν το έκαναν, θα είχαν κατακτήσει την κορυφή σχεδόν 30 χρόνια πριν από τον Tenzing Norgay και τον Sir Edmund Hillary, που επιβεβαιωμένα έφτασαν στην κορυφή το 1953. Το ερώτημα για το αν είχαν τελικά είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της ορειβατικής. Τα λείψανα του Mallory εντοπίστηκαν το 1999, ενώ η τύχη για τον Irvine παρέμενε ως και σήμερα, άγνωστη.

Η ανακάλυψη των λειψάνων του Irvine φέρνει νέα δεδομένα στο μυστήριο, ωστόσο η μεγαλύτερη ελπίδα ήταν η εύρεση της  κάμερας που κουβαλούσε ο Irvine. Η κάμερα αυτή, μία Kodak Vest Pocket που του είχε δανείσει ο Howard Somervell, θα μπορούσε να περιέχει αποδείξεις που θα έδιναν την οριστική απάντηση στο αν ο Irvine και ο Mallory έφτασαν τελικά στην κορυφή.

Η ομάδα του Chin υποψιάζεται ότι η κάμερα μπορεί να βρίσκεται κοντά στην περιοχή της ανακάλυψης της μπότας. Ωστόσο, παρά την εύρεση του λειψάνου, η κάμερα παραμένει χαμένη, αφήνοντας το μυστήριο να συνεχίζεται.


Η ανακάλυψη αναζωπύρωσε την ελπίδα ότι η φωτογραφική μηχανή Kodak του Irvine -που ήταν μαζί του- θα μπορούσε ακόμη να βρεθεί. [Credit: Berthold Werner]
Η ανακάλυψη αναζωπύρωσε την ελπίδα ότι η φωτογραφική μηχανή Kodak του Irvine -που ήταν μαζί του- θα μπορούσε ακόμη να βρεθεί.
[Credit: Berthold Werner]

Η ανακάλυψη που φέρνει την οικογένεια πιο κοντά στην αλήθεια

Η μεγάλη ανιψιά του Irvine, Julie Summers, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ανακάλυψη, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που ανήκει στον πρόγονό της και δίνει κάποιες απαντήσεις για το τέλος του. Η οικογένεια έχει προσφερθεί να παράσχει δείγματα DNA για την οριστική ταυτοποίηση των λειψάνων.

Η ανακάλυψη αυτή επανέφερε στη μνήμη τη στιγμή που το 1999 ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του George Mallory από τον ορειβάτη Conrad Anker. Παρά τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε η τότε ανακάλυψη, το βασικό ερώτημα παραμένει: έφτασαν τελικά ο Mallory και ο Irvine στην κορυφή;


Ο Andrew Irvine (1902-1924) κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο Merton (Οξφόρδη). [Credit: World-Pass Magazine]
Ο Andrew Irvine (1902-1924) κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο Merton (Οξφόρδη). [Credit: World-Pass Magazine]

Μια αναζήτηση που συνεχίζεται

Παρά την πρόσφατη ανακάλυψη, η αναζήτηση συνεχίζεται. Η κάμερα που παραμένει άφαντη είναι το κλειδί για να λυθεί το μυστήριο, και η ομάδα της National Geographic σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνά της στην περιοχή. Η ανακάλυψη της μπότας και του ποδιού περιορίζει το χώρο αναζήτησης, αλλά οι συνθήκες στην παγετώνα και η συνεχιζόμενη κίνηση του πάγου καθιστούν την αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη.

Η ιστορία του Andrew Irvine και του George Mallory συνεχίζει να συναρπάζει την κοινότητα των ορειβατών και τους ιστορικούς, ενώ η πρόσφατη ανακάλυψη ίσως φέρει την αρχή του τέλους για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των περιπετειών.


Πηγή: pptl, LiFO, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια