Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ταφικό θάλαμο που περιείχε δύο περίτεχνες σαρκοφάγους

Η διπλή σαρκοφάγος της Idi. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] Η κοινή αιγυπτιακή-γερμανική αρχαιολογική αποστολή με...

Η διπλή σαρκοφάγος της Idi. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]
Η διπλή σαρκοφάγος της Idi.
[Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]

Η κοινή αιγυπτιακή-γερμανική αρχαιολογική αποστολή μεταξύ των πανεπιστημίων της Sohag και του Βερολίνου ανακάλυψε πρόσφατα τον ταφικό θάλαμο μιας γυναίκας με το όνομα «Idi», η οποία ήταν η μοναδική κόρη του κυβερνήτη Jefai-Hapy της επαρχίας Asyut κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Σενουσρέτ Α΄ (που βασίλευσε από το 1961 έως το 1915 π.Χ.).

Ο Jefai-Hapy ήταν αρχαίος Αιγύπτιος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Σενουσρέτ Α΄ της 12ης Δυναστείας. Υπηρέτησε ως νομάρχης (επαρχιακός κυβερνήτης) της Asyut  και τιμήθηκε μετά το θάνατό του με ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα ταφής σε βράχο.

Στις αρχαίες γραπτές πηγές, το όνομά του συναντάται γραμμένο σε πολλές άλλες παραλλαγές, όπως Hepzefa, Hapidjefa, Hapdjefai και Djefaihap.


Η διπλή σαρκοφάγος στον ταφικό θάλαμο της Idi. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]
Η διπλή σαρκοφάγος στον ταφικό θάλαμο της Idi.
[Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών καθαρισμού στο εσωτερικό του τάφου του Jefai-Hapy, που θεωρείται ο μεγαλύτερος μη βασιλικός τάφος της εποχής του στην Αίγυπτο. Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τη σημασία του Jefai-Hapy ως ενός από τους πιο ισχυρούς κυβερνήτες της περιοχής κατά την εποχή εκείνη.

Ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Sherif Fathy, εξήρε τις συνεχείς προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχαιολογικών αποστολών, οι οποίες συμβάλλουν στην αποκάλυψη περισσότερων μυστικών της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Δήλωσε ότι το υπουργείο θα παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στις αποστολές αυτές, ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διασφαλίσουν την προστασία και τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.

Ο Dr. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι ενώ η αποστολή εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στο φρεάτιο του τάφου του Jefai-Hapy, βρήκαν τον ταφικό θάλαμο της κόρης του σε βάθος περίπου 50 μέτρων προς τα βόρεια.


Ο τάφος του κυβερνήτη της Asiut, ο τόπος του ευρήματος. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]
Ο τάφος του κυβερνήτη της Asiut, ο τόπος του ευρήματος.
[Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]

Μέσα σε αυτόν τον θάλαμο, βρήκαν δύο σαρκοφάγους, η μία μέσα στην άλλη και οι δύο πλήρως χαραγμένες με κείμενα που περιγράφουν το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή. Η εσωτερική σαρκοφάγος έχει μήκος 2,30 μέτρα, ενώ η εξωτερική φτάνει τα 2,62 μέτρα. Και οι δύο σαρκοφάγοι θεωρούνται από τις πιο όμορφες και λεπτομερείς που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή.

Εκτός από την σαρκοφάγο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το καπάκι της εσωτερικής σαρκοφάγου, ένα κουτί που περιείχε κανοπικά αγγεία -που προορίζονταν να περιέχουν τα μουμιοποιημένα όργανα του νεκρού- και διάφορα ξύλινα ειδώλια. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν από τους ληστές στην αρχαιότητα, αυτά τα ταφικά αντικείμενα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ταφικές πρακτικές και την κοινωνική θέση της κόρης του κυβερνήτη.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε επίσης ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που διεξήγαγε η αποστολή αποκάλυψαν ότι ο ταφικός θάλαμος λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα. Οι κλέφτες όχι μόνο αφαίρεσαν τη μούμια της γυναίκας από τον τόπο ανάπαυσής της, αλλά και την διαμέλισαν και κατέστρεψαν τα κανοπικά αγγεία που περιείχαν τα όργανά της.

Ωστόσο, παρά τη λεηλασία, οι αρχικές έρευνες των σκελετικών υπολειμμάτων και του κρανίου της Idi υποδηλώνουν ότι πέθανε νεαρή, πριν συμπληρώσει την ηλικία των 40 ετών. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν επίσης ότι η νεκρή έπασχε από μια συγγενή παραμόρφωση σε ένα από τα πόδια της, η οποία πιθανότατα επηρέασε την ποιότητα ζωής της.


Λεπτομέρεια της διακόσμησης της σαρκοφάγου. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]
Λεπτομέρεια της διακόσμησης της σαρκοφάγου.
[Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]

Η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο λόγω του πλούτου των αντικειμένων που βρέθηκαν, αλλά και για όσα αποκαλύπτει για τη ζωή και το θάνατο υψηλόβαθμων ατόμων στην αρχαία Αίγυπτο. Οι τάφοι προσωπικοτήτων όπως ο Jefai-Hapy και η κόρη του παρέχουν ένα μοναδικό παράθυρο για την κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών δομών της εποχής.

Μέσω αυτών των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι μπορούν να συνεχίσουν να διαμορφώνουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πώς ζούσαν, πέθαιναν και μνημονεύονταν οι περιφερειακοί άρχοντες στην αρχαία Αίγυπτο.

Η αρχαιολογική αποστολή θα συνεχίσει τις εργασίες καθαρισμού και την επιστημονική ανάλυση των σκελετικών λειψάνων για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες θανάτου της Idi.

Αναμένεται επίσης ότι οι μελέτες αυτές θα ρίξουν νέο φως στον ίδιο τον Jefai-Hapy, τη διακυβέρνησή του και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησαν.


Πηγή: LBV Magazine, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια