Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του θα παρουσιάσει τo Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλ...

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλιτεχνική και ιστορική της σημασία, κατέχουν  εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική και μουσειακή κοινότητα.
Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλιτεχνική και ιστορική της σημασία, κατέχουν  εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική και μουσειακή κοινότητα.

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και για περίπου δέκα μήνες, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστό για το κοινό.

Σε αυτό το διάστημα, η επιμελήτρια της Συλλογής Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου, σε συνεργασία με τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου, Γιώργη Μαγγίνη, καθώς και οι ομάδες της εν λόγω Συλλογής και του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν μία προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου, η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Αιτία είναι η συστέγαση για πέντε χρόνια με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο θα παρουσιάζει στην Αίθουσα Ι (πρώτος όροφος) του κτηρίου εκθέματα και περιοδικές εκθέσεις δικής του επιλογής.

Η σύγχρηση αυτή προέκυψε από την ανάγκη εφαρμογής των όρων δωρεάς του κτηριακού συγκροτήματος το 1988, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής  Τέχνης. Για πολλά χρόνια, τα δύο μουσεία, ζητώντας παράλληλα την αρωγή των αρμοδίων δικαστηρίων, έκαναν προσπάθειες να βρεθεί άλλη λύση για την εκτέλεση της επιθυμίας του δωρητή, ώστε αφενός να μην χρειαστεί να περιοριστούν οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και αφετέρου να μην αποκλειστεί η δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων στους χώρους του. Η τελευταία όμως απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε την πενταετή αυτή συνύπαρξη και συνεργασία, σύμφωνα με την οποία το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών θα χρησιμοποιεί μέρος των χώρων του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Τα δύο μουσεία είναι πάντα σε επαφή και σε διάλογο για την καλύτερη διευθέτηση και λειτουργία του νέου σχήματος.

Στη διάρκεια της πενταετίας αυτής (2024-2029), η επιστημονική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη θα προετοιμάσει τη μελλοντική μορφή και έκθεση του Νέου Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα, διεθνή μουσειακά δεδομένα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί περίπου στα τέλη του 2029.

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλιτεχνική και ιστορική της σημασία, κατέχουν  εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική και μουσειακή κοινότητα. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και φοιτητές, προσφυγικές και άλλες ειδικές ομάδες κοινού, ερευνητές και καλλιτέχνες. Το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο και η συνεχής παρουσία του τα τελευταία 25 χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδος, το καθιστούν έναν φάρο πολιτισμού με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, μοναδικό στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πολυδιάστατο έργο του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα συνεχιστεί ενόσω θα προχωρά η επανέκθεση. Παραδείγματος χάρη, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, θα είναι ένα από τα 30 ιδρύματα από 20 χώρες που θα συμμετάσχουν στην Islamic Arts Biennale της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Στην προηγούμενη, εναρκτήρια Biennale του 2023, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης υπήρξε το μόνο ευρωπαϊκό μουσείο που συμμετείχε, με μια ειδική παρουσίαση γύρω από την έκθεση Ισλαμικής Τέχνης στην Αλεξάνδρεια του 1925, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η Αντώνης Μπενάκης. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2025, σημαντικά αντικείμενα από τη Συλλογή Ισλαμικής Τέχνης θα δανειστούν σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στα Μουσεία του Λούβρου στο Παρίσι και στο Άμπου Ντάμπι.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια