Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ηρακλής στη ρωμαϊκή Μακεδονία: Καταργημένο σύμβολο ή Ξεχασμένη μνήμη;

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί στη διάλεξη «Ο Ηρακλής στη ρωμαϊκή Μακεδονία: Καταργημένο σύμβολο ή Ξεχασμένη μνήμη;»  από τη Γε...

Ο Ηρακλής στη ρωμαϊκή Μακεδονία: Καταργημένο σύμβολο ή Ξεχασμένη ανάμνηση;


Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί στη διάλεξη

«Ο Ηρακλής στη ρωμαϊκή Μακεδονία: Καταργημένο σύμβολο ή Ξεχασμένη μνήμη;» 

από τη Γεωργία Γαλάνη (Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών).


Ο Ηρακλής ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα στην αρχαία Μακεδονία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Μακεδόνες βασιλείς και την αυλή τους. Θεωρούνταν ο μυθικός πρόγονος της βασιλικής δυναστείας των Αργεάδων και ως τέτοιος λατρευόταν ως Πατρώος, ενώ η λατρεία του ως Κυναγίδας αναφέρεται στην ιδιότητά του ως προστάτη του βασιλικού κυνηγιού και των κυνηγών. Το κεφάλι του με το δέρμα του λιονταριού συναντάται επανειλημμένα στα νομίσματα των βασιλέων, μέχρι την πτώση του βασιλείου στους Ρωμαίους. 

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να συζητηθούν πτυχές του ρόλου του Ηρακλή ως πολιτισμικής μνήμης στη ρωμαϊκή Μακεδονία. Έχοντας ως αφετηρία τα νομισματικά στοιχεία, θα διερευνήσουμε ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο, δηλαδή τη σταδιακή εξαφάνιση του ομοιώματος του Ηρακλή από τα τοπικά χάλκινα νομίσματα της Μακεδονίας υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Εντάσσοντας στη συζήτηση τη λατρεία του θεού-ήρωα στην περιοχή, καθώς και την επανεκτίμηση των διαθέσιμων νομισματικών στοιχείων, ελπίζουμε ότι θα εγείρουμε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με την opinio communis για τους λόγους που κρύβονται πίσω από την προαναφερθείσα εξαφάνιση του Ηρακλή από τα μακεδονικά νομίσματα υπό τους Ρωμαίους. 


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 7 μ.μ. (Αθήνα) στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσών 9. 

Για να συμμετάσχετε, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στη διεύθυνση: 

https://www.sia.gr/en/events.php?eid=435#ParticipationForm 


Πηγή: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια