Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια αναθηματική προσφορά που βρέθηκε στον Ακράγαντα αποκαλύπτει ένα αρχαίο τελετουργικό των κατοίκων του 5ου αιώνα π.Χ.

Η προσφορά στερεωνόταν προσεκτικά στο έδαφος με ένα καρφί και στη συνέχεια καιγόταν. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle...

Η προσφορά στερεωνόταν προσεκτικά στο έδαφος με ένα καρφί και στη συνέχεια καιγόταν. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]
Η προσφορά στερεωνόταν προσεκτικά στο έδαφος με ένα καρφί και στη συνέχεια καιγόταν. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]

Στην καρδιά της αρχαίας πόλης του Ακράγαντα έχει γίνει μια εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη, που μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στον 5ο αιώνα π.Χ. και προσφέρει μια οικεία και λεπτομερή ματιά στις θρησκευτικές και τελετουργικές πρακτικές των κατοίκων αυτής της ιστορικής περιοχής της Σικελίας.

Στη βόρεια περιοχή του ναού της Juno (θεά της ρωμαϊκής μυθολογίας προστάτιδα του γάμου και της αγάπης, αντίστοιχη με την Ήρα στην αρχαία ελληνική μυθολογία), μια ομάδα αρχαιολόγων αποκάλυψε μια επίδειξη των τελετουργιών που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι του Ακράγαντα ως προσφορές στους θεούς τους για να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Το εύρημα αυτό μας επιτρέπει να φανταστούμε την καθημερινή ζωή και τα συναισθήματα των αρχαίων κατοίκων αυτής της ευημερούσας πόλης της Μεγάλης Ελλάδας.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο των ανασκαφών που είναι ανοικτές στο κοινό, ένα σύστημα που επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακολουθούν από κοντά τις τρέχουσες αρχαιολογικές εργασίες στο αρχαιολογικό πάρκο της Κοιλάδας των Ναών.


Η προσφορά βρέθηκε στο αρχαιολογικό πάρκο του Ακράγαντα, στη Σικελία. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]
Η προσφορά βρέθηκε στο αρχαιολογικό πάρκο του Ακράγαντα, στη Σικελία. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]

Οι άνθρωποι που περιηγούνται στην περιοχή μπορούν να προσεγγίσουν τα απομεινάρια αυτής της οικιακής τελετουργίας, η οποία αποδεικνύεται μια βαθιά προσωπική και βαθιά εκδήλωση της σχέσης μεταξύ των αρχαίων κατοίκων και των θεών τους.

Για αυτούς τους αρχαίους κατοίκους του Ακράγαντα, η πραγματοποίηση μιας τελετής προσφοράς πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι ήταν απαραίτητη, μια χειρονομία σεβασμού και ένα αίτημα για θεϊκή προστασία, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία και η ασφάλεια των σπιτιών τους. Η συγκεκριμένη τελετουργία προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και είχε καθιερωθεί στο πλαίσιο προστασίας μίας νέας κατοικίας.

Το τελετουργικό ξεκινά με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να τοποθετεί μια μικρή προσφορά μπροστά από την πόρτα της μελλοντικής κατοικίας του. Αυτή η πράξη, φαινομενικά απλή, είναι γεμάτη νόημα και ευλάβεια. Η προσφορά στερεωνόταν προσεκτικά στο έδαφος με ένα καρφί και στη συνέχεια αναφλεγόταν έτσι ώστε ο καπνός να υψωθεί προς τον ουρανό, σύμβολο επικοινωνίας και αφοσίωσης στους θεούς.


Το σύνολο καλυπτόταν με ένα μικρό κεραμικό κύπελλο, σφραγίζοντας την προσφορά και προστατεύοντάς την στο πέρασμα των αιώνων. [Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]
Το σύνολο καλυπτόταν με ένα μικρό κεραμικό κύπελλο, σφραγίζοντας την προσφορά και προστατεύοντάς την στο πέρασμα των αιώνων.
[Credit: Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi]

Ο ανερχόμενος καπνός ήταν ένα σημάδι αφοσίωσης, ένας τρόπος για τους κατοίκους του Ακράγαντα να εκφράσουν την αφοσίωσή τους και να ζητήσουν θεϊκή προστασία για τους αγαπημένους τους και το σπίτι τους. Στη συνέχεια, ολόκληρο το σύνολο καλύπτονταν με ένα μικρό κεραμικό κύπελλο, σφραγίζοντας την προσφορά και διατηρώντας την στο πέρασμα των αιώνων.

Αυτή η πράξη της κατάθεσης και της καύσης μιας προσφοράς δεν ήταν μόνο μια συμβολική τελετουργία αλλά και ένα μέσο για τη δημιουργία ενός πνευματικού δεσμού μεταξύ της οικογένειας και των θεών, ελπίζοντας ότι η ενέργεια του σπιτιού θα προστατεύεται πάντα από ανώτερες δυνάμεις.

Για τους αρχαιολόγους, το εύρημα είναι ανεκτίμητο. Είναι μια απτή μαρτυρία για το πώς έβλεπαν τον κόσμο οι κάτοικοι του Ακράγαντα και τη σύνδεσή τους με το θείο, σχολιάζει ένας από τους αρχαιολόγους του έργου. Η προσεκτική διευθέτηση κάθε στοιχείου της τελετουργίας, το καρφί που ασφάλιζε την προσφορά και το κεραμικό κύπελλο που τη συντηρούσε αποτελούν απόδειξη μιας σχολαστικής και βαθιάς διαδικασίας.


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια