Ηταν μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας από τους αρχαιοκάπηλους, 66 ετών, έχοντας πρόθεση να αγοράσει αρχαία νομίσματα για να τα...
Ηταν μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας από τους αρχαιοκάπηλους, 66 ετών, έχοντας πρόθεση να αγοράσει αρχαία νομίσματα για να τα μεταπουλήσει, συναντήθηκε με έναν από τα μέλη του κυκλώματος που φέρεται να είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.
Οπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις των αστυνομικών ο μεσάζοντας τού έδειξε τις αρχαιότητες που είχαν στην κατοχή τους τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και ο 49χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος.
Οι αρχαιότητες είχαν αφαιρεθεί κατόπιν παράνομης αρχαιολογικής ανασκαφής.
Η κλοπή του δισκοβόλου από φύλακα και ο αρχαιοκάπηλος σε οίκο δημοπρασίας
Οι δράστες προέβαιναν σε παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους κυρίως στην περιοχή του Θυρρείου Αιτωλοακαρνανίας και πουλούσαν τα αρχαία σε οίκους δημοπρασιών στο Μόναχο της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, με τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλων, πραγματοποιούσαν «έρευνες» κατά τις οποίες εντόπιζαν τα αρχαία νομίσματα. Στη συνέχεια, είτε διά ζώσης είτε σε φωτογραφίες, έδειχναν τα αρχαία που είχαν εντοπίσει σε αλλά μέλη τις οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα με ρόλο «μεσάζοντα» και προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους, αναλαμβάνοντας την πώλησή τους.
Οι μεσάζοντες έχοντας εκτιμήσει την αξία των αρχαίων, έρχονταν σε επαφή με τον υποψήφιο αγοραστή με τον οποίο συνεργάζονταν ανά περίπτωση, του περιέγραφαν κωδικοποιημένα τις αρχαιότητες ή του έστελναν φωτογραφίες αυτών μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και αν οι δύο πλευρές συμφωνούσαν στην προσφερόμενη τιμή, ολοκλήρωναν την αγοραπωλησία. Αυτοί ήταν οι επονομαζόμενοι «αρχηγοί».
Οι «αρχηγοί» αγόραζαν τις αρχαιότητες και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή σε συνεργούς τους με σκοπό την πώλησή τους. Ενας εξ αυτών ήταν ένας άνδρας που συγκέντρωνε τα αρχαία νομίσματα, ταξίδευε στο Μόναχο και μέσω ενός γνωστού που είχε, τα πωλούσε σε οίκους δημοπρασιών.
Ο αρχαιοφύλακας
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας αρχαιοφύλακας, εργαζόμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έκλεψε ένα αγαλματίδιο δισκοβόλου και το πούλησε για 5.000 ευρώ στα μέλη της οργάνωσης.
Η επικοινωνία μεταξύ των μελών πραγματοποιούνταν κυρίως με συναντήσεις διά ζώσης σε προκαθορισμένα σημεία, ενώ σε τηλεφωνικές συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις και ορολογία που είχαν συμφωνήσει σε προγενέστερο χρόνο και οι οποίες πολλές φορές παρέπεμπαν σε αντικείμενα που έχουν σχέση είτε με τη νόμιμη επαγγελματική τους δραστηριότητα είτε με αντικείμενα που απαντώνται στις αντίστοιχες περιοχές.
Χαρακτηριστικές είναι κάποιες από τις μεταξύ τους συνομιλίες.
Το ταξίδι στη Γερμανία λεγόταν «πάμε στα κορίτσια» και οι «Αθηναίες κοπέλες» ήταν στατήρες με παραστάσεις της Θεάς Αθηνάς.
«Κούτσουρα» ονομάζονταν τα νομίσματα που δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ «άσπρα» έλεγαν τα ασημένια νομίσματα, «κίτρινα» τα χρυσά, «πράσινα» ή «κόκκινα» λέγονταν τα χάλκινα νομίσματα.
Οταν αναφέρονταν σε άλλα αρχαία αντικείμενα χρησιμοποιούνταν ονομασίες όπως «τσίπουρο», «τρακτέρ», «μπάλες τριφύλλι».
Αρχαιοκάπηλος στην Ελλάδα βρήκε δουλειά σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία.
Σε έναν οίκο δημοπρασίας εξωτερικού διαπιστώθηκε να εργάζεται Ελληνας, ο οποίος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν για παρόμοια υπόθεση. Συγκεκριμένα, είχε συλληφθεί στη χώρα μας για αρχαιοκαπηλία και πλέον εργαζόταν ως συνεργάτης οίκου δημοπρασιών στο Μόναχο. Μέσω του συγκεκριμένου άνδρα, όπως προέκυψε, φέρεται να διακινούνταν τα αρχαία νομίσματα που έφταναν στη Γερμανία.
Οι συνομιλίες
Σε μια από τις συνομιλίες που έχουν στα «χέρια» τους οι αστυνομικοί, καταγράφονται οι δυο κατηγορούμενοι να ορίζουν τον χρόνο της συνάντησης με τον υποψήφιο αγοραστή, μιλώντας με συνθηματικά για κάποιον «μηχανικό» που δήθεν θα δει το «τρακτέρ». Στη συζήτηση ο ένας καλεί τον άλλο να πάρει μαζί του ό,τι «ανταλλακτικά» έχει (σ.σ. τις αρχαιότητες) και να βρεθούνε στο χωριό του.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, σε σπίτι του ενός εκ των συλληφθέντων.
Μετά τη συνάντηση, σε διαφορετική συνομιλία, ένας εκ των υπόπτων ακούγεται να σχολιάζει «αυτό είναι καλό» και σε άλλο σημείο να αναφέρεται σε κάτι «μετριότατο και ψειριασμένο».
Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως ο διάλογος είχε διαμειφθεί ενώ ο ένας εκ των αρχαιοκάπηλων εξέταζε τις αρχαιότητες εκφράζοντας την εκτίμησή του για την κατάστασή τους.
Ο εμπλεκόμενος σωφρονιστικός υπάλληλος, λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε μια κλήση στο κινητό του από τον άνδρα που είχε συναντήσει προηγουμένως, με τον δεύτερο να του απαντά πως για το αυτοκίνητο «Alfa Romeo», προσφέρουν προκαταβολή ύψους 450 ευρώ ζητώντας του να το «κρατήσει». Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τότε φέρεται να του ζήτησε 4.500 ευρώ.
Με τη φράση «Alfa Romeo» εννοούσε ένα αρχαίο νόμισμα. Η αγοραπωλησία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Οι «ενδιαφερόμενοι» πρόσφεραν το ποσό των 600 ευρώ, κάτι που δεν ικανοποίησε τους πωλητές των νομισμάτων.
Ο τρόπος δράσης των αρχαιοκαπήλων
Με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων, μέλη των κυκλωμάτων εντόπιζαν αρχαία νομίσματα και έκαναν ανασκαφές. Στη συνέχεια, είτε διά ζώσης είτε με τη βοήθεια φωτογραφιών, παρουσίαζαν τα αρχαία σε μέλη της οργάνωσης που είχαν ρόλο «μεσαζόντων», εκτιμούσαν την αξία των ευρημάτων και αναλάμβαναν τη μεταπώλησή τους.
Ακολούθως, έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές στους οποίους έστελναν φωτογραφίες και, αν συμφωνούσαν στην τιμή, ολοκλήρωναν τη μεταβίβαση.
Μέσα από αυτές τις «σπονδυλωτές» επικοινωνίες, οι αρχαιότητες κατέληγαν σε οίκους δημοπρασιών.
Πηγή: Αν. Σταματοπούλου, Καθημερινή 1, Καθημερινή 2
Δεν υπάρχουν σχόλια