Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αλεξάνδρεια Τρωάδας εστιάζουν σε πολυγωνικό κτήριο

Αεροφωτογραφία της Αλεξάνδρειας Τρωάδας, μιας αρχαίας πόλης-λιμάνι στο σημερινό Τσανάκκαλε της Τουρκίας. [Credit: DHA] Η ανασκαφή στην Αλεξά...

Αεροφωτογραφία της Αλεξάνδρειας Τρωάδας, μιας αρχαίας πόλης-λιμάνι στο σημερινό Τσανάκκαλε της Τουρκίας. [Credit: DHA
Αεροφωτογραφία της Αλεξάνδρειας Τρωάδας, μιας αρχαίας πόλης-λιμάνι στο σημερινό Τσανάκκαλε της Τουρκίας. [Credit: DHA]

Η ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια Τρωάδας διεξάγεται από ομάδα 30 ατόμων υπό την ηγεσία του καθηγητή Erhan Öztepe, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Η ομάδα εργάζεται με την άδεια και την οικονομική υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, της Διοίκησης του Çanakkale, του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και της IÇDAŞ A.Ş. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στην πολυγωνική δομή, ένα από τα πιο σημαντικά και διακριτικά κτήρια εντός της αρχαίας πόλης.

Ο καθηγητής Dr. Öztepe εξήγησε ότι η αποκατάσταση του πολυγωνικού κτηρίου ήταν μια πολυετής προσπάθεια, με σημαντική πρόοδο φέτος. Το καλοκαίρι του 2024, η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας χρησιμοποιήθηκε για την εικονική ανακατασκευή του κτηρίου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει ψηφιακά την αρχαία μορφή του.

Πάνω από 1.200 επισκέπτες έζησαν την εικονική αναπαράσταση κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης. Ωστόσο, το έργο της ομάδας δεν τελειώνει εκεί, οι προσπάθειες αποκατάστασης επικεντρώνονται τώρα στην ενίσχυση των τοίχων του κτηρίου, στην αντιμετώπιση των κενών στους αρμούς και στην επισκευή της τοιχοποιίας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές τόσο από τον άνθρωπο όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες με την πάροδο του χρόνου.

Οι συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του πολυγωνικού κτηρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Δρ Öztepe. «Η αποκατάσταση του εσωτερικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τώρα επικεντρωνόμαστε σε πρόσθετες κατασκευές που σχετίζονται με το 12γωνο κτήριο», δήλωσε.

Φέτος, το έργο γνώρισε επέκταση των ωρών εργασίας χάρη στη χρηματοδότηση που παρείχε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά στο μέλλον». Αυτή η οικονομική στήριξη επέτρεψε τη συνέχιση των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασης μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2024, με σχέδια να συνεχίσει η ομάδα να εργάζεται στο χώρο μέχρι τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το πολυγωνικό κτήριο, το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 1.850 χρόνια, κατασκευάστηκε αρχικά στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Με την πάροδο των αιώνων, η κατασκευή εξυπηρετούσε πιθανότατα διάφορους σκοπούς.

Ο Öztepe προτείνει ότι αφού λειτούργησε για πολλά χρόνια, μπορεί να επαναχρησιμοποιήθηκε για θρησκευτική χρήση τον 4ο αιώνα, μετά την άνοδο του χριστιανισμού στην περιοχή. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι στα μεταγενέστερα στάδιά του, οι είσοδοι του κτηρίου έκλεισαν, αφήνοντας προσβάσιμη μόνο τη βόρεια είσοδο, μετατρέποντάς το ενδεχομένως σε χώρο λατρείας.

Ο Öztepe τόνισε ότι η πολυγωνική δομή παραμένει σημαντικό σημείο εστίασης της έρευνας. «Συνεχίζουμε να διερευνούμε την αρχική λειτουργία και τη σημασία της δομής», είπε. «Το κτήριο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχών συζητήσεων σχετικά με τη χρήση του κατά τη διάρκεια της ιστορίας».

Εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης, αναπτύσσονται ψηφιακές και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις για να εξασφαλιστεί η διατήρηση αυτού του σημαντικού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές. Αυτές οι προσπάθειες θα επιτρέψουν στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να βιώσουν το μεγαλείο της Αλεξάνδρειας Τρωάδας με τρόπο που συνδυάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις με την πλούσια ιστορική κληρονομιά αυτής της αρχαίας πόλης-λιμανιού.


Πηγή: Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια