Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι τάφοι των βασιλιάδων της Λομβαρδίας από τον 7ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην Παβία της Ιταλίας

Οι τάφοι των βασιλιάδων της Λομβαρδίας που βρέθηκαν μαζί με το μαυσωλείο του βασιλιά Αριπέρτου Α'. [Credit: Università Cattolica del Sac...

Οι τάφοι των βασιλιάδων της Λομβαρδίας που βρέθηκαν μαζί με το μαυσωλείο του βασιλιά Αριπέρτου Α'. [Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]
Οι τάφοι των βασιλιάδων της Λομβαρδίας που βρέθηκαν μαζί με το μαυσωλείο του βασιλιά Αριπέρτου Α'. [Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]

Στην καρδιά της Παβίας, δυτικά της πόλης και κατά μήκος της διαδρομής προς το Πεδεμόντιο και τις Άλπεις, βρίσκεται ένας ιστορικός τόπος που ξαναγράφει την ιστορία των Λογγοβάρδων στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα μ.Χ., ο βασιλιάς Αριπέρτος Α΄αποφάσισε να χτίσει ένα μεγαλειώδες μαυσωλείο σε αυτή τη θέση, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στις ταφικές πρακτικές της εποχής του.

Το μνημείο αυτό, που προοριζόταν να στεγάσει τα λείψανα του ίδιου του μονάρχη και των απογόνων του, όχι μόνο αντανακλούσε την πολιτική και θρησκευτική ισχύ των Λογγοβάρδων, αλλά και ξέφυγε από τις τυπικές γερμανικές ταφικές παραδόσεις εισάγοντας στοιχεία της χριστιανικής τελετουργίας.

Το μαυσωλείο, το οποίο αργότερα έγινε αυτοκρατορικό μοναστήρι υπό την αιγίδα της αυτοκράτειρας Αδελαΐδας, συζύγου του Όθωνα Α', και στη συνέχεια η Βασιλική του Αγίου Σωτήρος, έχει αποτελέσει το επίκεντρο έντονων αρχαιολογικών μελετών. Από το 2017, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Καθολικό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Caterina Giostra, διεξάγει έρευνες για να αποκαλύψει τα μυστικά αυτής της νεκρόπολης. Το έργο αυτό υποστηρίζεται από το ελβετικό ίδρυμα Plus Patrum Lumen Sustine, επιτρέποντας τη σχολαστική έρευνα και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.


Άποψη των ανασκαφών. [Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]
Άποψη των ανασκαφών.
[Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]

Στη Μικρή Σκήτη, δίπλα στη σημερινή εκκλησία, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περισσότερους από είκοσι χώρους ταφής από τον Πρώιμο Μεσαίωνα σε αξιοσημείωτη κατάσταση διατήρησης. Αυτοί οι τάφοι, πολλοί από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι με κτιστά κιβώτια και δίρριχτες στέγες, περιλαμβάνουν μοναδικά παραδείγματα, όπως ένας τάφος που κοσμείται με ζωγραφισμένο κόκκινο σταυρό, ο οποίος ξεχωρίζει ως ένας από τους παλαιότερους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Giostra, αυτές οι ταφές ήταν πιθανότατα προορισμένες για άτομα υψηλού κοινωνικού κύρους, υπογραμμίζοντας τη συμβολική και ιεραρχική σημασία του χώρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από αυτούς τους τάφους επαναχρησιμοποιήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που δείχνει ότι οι ταφικές πρακτικές περιλάμβαναν την εκταφή και την αναδιάταξη των σκελετικών λειψάνων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξυπηρετούσε τη φιλοξενία νέων ταφών ή την ανάκτηση συμβολικών αντικειμένων που αποτελούσαν μέρος των παραδόσεων της εποχής.


Λεπτομέρεια από έναν τάφο. [Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]
Λεπτομέρεια από έναν τάφο. 
[Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]

Πάνω από αυτές τις ταφές της ελίτ, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πιο ταπεινούς τάφους που πιθανότατα ανήκαν σε μοναχούς από το μοναστήρι του ύστερου Μεσαίωνα που κατέλαβε αργότερα την περιοχή. Οι ανακαλύψεις αυτές συμπληρώνονται από τον εντοπισμό ενός υπόγειου περάσματος που συνέδεε τα κελάρια του μοναστηριού με ένα κεντρικό πηγάδι, σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει την αποτελεσματική παροχή νερού.

Η ανασκαφική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένα εργαλεία όπως drones, τρισδιάστατη φωτογραμμετρία και εγκληματολογική ανάλυση για να τεκμηριώσει και να διατηρήσει τα ευρήματα. Τα δείγματα που θα συλλεχθούν θα αναλυθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας και Ιατροδικαστικής Οδοντολογίας (LABANOF) του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Cristina Cattaneo.

Οι έρευνες αυτές περιλαμβάνουν χημικές, ανθρωπολογικές και αρχαιογενετικές αναλύσεις για να εμβαθύνουν σε πτυχές όπως η διατροφή, η γεωγραφική προέλευση και οι πιθανοί οικογενειακοί δεσμοί των θαμμένων ατόμων.


Ένας τάφος είναι διακοσμημένος με έναν μεγάλο Ερυθρό Σταυρό. [Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]
Ένας τάφος είναι διακοσμημένος με έναν μεγάλο Ερυθρό Σταυρό.
[Credit: Università Cattolica del Sacro Cuore]

Επιπλέον, η συνεργασία με γερμανικά ιδρύματα θα επιτρέψει στους ερευνητές να διερευνήσουν το αρχαίο DNA των λειψάνων, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως αν τα άτομα ήταν αποκλειστικά ντόπια ή αν είχαν διασυνδέσεις με πληθυσμούς από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως έχει καταγραφεί σε άλλες νεκροπόλεις της Λομβαρδίας στην Ιταλία.

Οι μελέτες αυτές υπόσχονται να ρίξουν φως στη βιολογική, κοινωνική και πολιτιστική σύνθεση της Λομβαρδικής Παβίας, προσφέροντας πρωτοφανείς γνώσεις για την καθημερινή ζωή και την κοινωνική της οργάνωση.

Οι αρχαιολογικές εργασίες που διεξάγονται στο μαυσωλείο του Αριπέρτου Α' όχι μόνο διασώζουν ένα θεμελιώδες τμήμα της ιταλικής ιστορίας, αλλά θέτουν και νέα πρότυπα για τη μελέτη και την κατανόηση του παρελθόντος. Αυτή η διεπιστημονική προσπάθεια μετασχηματίζει τη γνώση για την Παβία του πρώιμου Μεσαίωνα, εδραιώνοντας τη θέση της ως επίκεντρο εξουσίας, πίστης και παράδοσης κατά τη διάρκεια της Λομβαρδικής εποχής.


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια