Η μάλλον διαδεδομένη αντίληψη ότι οι πρόγονοί μας ήταν κρεατοφάγοι, μια ιδέα που ενέπνευσε τη λεγόμενη «παλαιολιθική δίαιτα», δείχνει να κατ...
Η μάλλον διαδεδομένη αντίληψη ότι οι πρόγονοί μας ήταν κρεατοφάγοι, μια ιδέα που ενέπνευσε τη λεγόμενη «παλαιολιθική δίαιτα», δείχνει να καταρρίπτεται από μελέτη στην Αφρική, η οποία δείχνει ότι το κρέας απουσίαζε από το μενού των αυστραλοπίθηκων πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Science εξέτασε τη διατροφή επτά ατόμων του προγονικού μας γένους Australopithecus, τα οποία περπατούσαν στα δύο πόδια αλλά παρουσίαζαν ένα μείγμα χαρακτηριστικών ανθρώπου και πιθήκου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν ισότοπα στο σμάλτο επτά γομφίων ηλικίας 3,7-3,3 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Οι αναλογίες ισοτόπων ταιριάζουν περισσότερο με απολιθώματα φυτοφάγων ζώων της ίδιας εποχής, όπως οι αντιλόπες, και όχι με τα απολιθώματα σαρκοφάγων ειδών όπως οι μαχαιρόδοντες και οι ύαινες.
Αν οι αυστραλοπίθηκοι έτρωγαν κρέας, λένε οι ερευνητές, αυτό πρέπει να γινόταν μόνο περιστασιακά, όπως συμβαίνει σήμερα με τους χιμπατζήδες.
Καλλιτεχνική απεικόνιση δοντιών που εξέτασε η μελέτη. [Credit: Dominic Jack, Max Planck Institute for Chemistry] |
«Τα δεδομένα μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την υπόθεση ότι το κρέας ήταν σημαντικό στην διατροφή των αυστραλοπίθηκων, παρόλο που ορισμένα δείγματα συνδέονται με λίθινα εργαλεία και ίχνη κοπής σε οστά» δήλωσε η Τίνα Λούντεκε, γεωχημικός του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας «Μαξ Πλανκ» και επικεφαλής της μελέτης.
Κρεατοφαγία
Σύμφωνα με την ομάδα της, τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη της κρεατοφαγίας στην ιστορία της ανθρώπινης οικογένειας.
«Το κρέας είναι πιθανό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του κρανιακού όγκου», δηλαδή τη διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, είπε η Λούντεκε.
«Τα ζωικά προϊόντα προσφέρουν μια πηγή συγκεντρωμένων θερμίδων και είναι πλούσια στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην τροφοδοσία ενός μεγάλου εγκεφάλου» εξήγησε.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το πότε ακριβώς προστέθηκε το κρέας στο μενού. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό συνέβη μετά την εποχή που εξετάζει η μελέτη, είτε σε μεταγενέστερα είδη αυστραλοπίθηκου είτε σε άλλα είδη ανθρωπινών, όπως ονομάζονται τα είδη της ανθρώπινης οικογένειας.
Τα δόντια που εξέτασαν οι ερευνητές βρέθηκαν στο σπήλαιο Στέρκφονταϊν κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, εντός της περιοχής που έχει ονομαστεί «Λίκνο της Ανθρωπότητας» λόγω των πλούσιων απολιθωμάτων αρχαϊκών ειδών. Εκτιμάται ότι ανήκουν στο είδος Australopithecus africanus, στενό συγγενή του είδους Australopithecus afarensis στο οποίο ανήκει το διάσημο απολίθωμα της «Λούσι».
Και τα δύο είδη ήταν σχετικά μικρόσωμα, με ύψος γύρω στο ένα μέτρο. Τα μακριά χέρια τους ήταν κατάλληλα για σκαρφάλωμα στα δέντρα.
Η ανασκαφή στο σπήλαιο Στέρκφονταϊν όπου βρέθηκαν οι γομφίοι αυστραλοπίθηκου (Καλλιτεχνική απεικόνιση δοντιών που εξέτασε η μελέτη. [Credit: Dominic Stratford, University of the Witwatersrand] |
Η διαπίστωση ότι οι αυστραλοπίθηκοι, οι οποίοι είχαν μικρότερο εγκέφαλο από τα μεταγενέστερα είδη, «δεν κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες κρέατος θηλαστικών βρίσκεται σε συμφωνία με την υπόθεση ότι μια διατροφική αλλαγή έπαιξε ρόλο στη διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου» δήλωσε ο Αλφρέντο Μαρτίνεζ-Γκαρσία του Ινστιτούτου Χημείας «Μαξ Πλανκ».
«Αν είχαμε βρει ότι οι αυστραλοπίθηκοι κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες κρέατος, θα είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεταγενέστερη διόγκωση του κρανιακού όγκου σε άλλα είδη ανθρωπινών δεν οφείλετο στην κατανάλωση κρέατος» εξήγησε.
Το κρέας στη διατροφή είναι πιθανό να οδήγησε σε μεγαλύτερο ανάστημα, μείωση του μήκους του εντέρου (αφού το κρέας είναι πιο εύπεπτο από τις φυτικές τροφές), κοινωνική πολυπλοκότητα και ευρύτερη χρήση εργαλείων.
Όπως σχολίασε η Λούντεκε, «το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: ποιος άρχισε πρώτος να τρώει κρέας, πότε συνέβη και πότε έγινε αρκετά σημαντική πηγή πόρων για να πυροδοτήσει μορφολογικές προσαρμογές».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια