Λεπτομέρεια του εσωτερικού του μασταμπά με τον τάφο του γιατρού που βρέθηκε στην Αίγυπτο. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Α...
Λεπτομέρεια του εσωτερικού του μασταμπά με τον τάφο του γιατρού που βρέθηκε στην Αίγυπτο. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Στη νότια περιοχή της αρχαιολογικής ζώνης της Σακκάρα, γνωστή για τους τάφους υψηλών αξιωματούχων του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, μια κοινή γαλλο-ελβετική αρχαιολογική ομάδα έκανε μια εξαιρετική ανακάλυψη. Η αποστολή έφερε στο φως έναν μασταμπά κατασκευασμένο με τούβλα από λάσπη, που ανήκε σε έναν γιατρό ονόματι Teti Neb Fu. Το άτομο αυτό έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Pepi II, ενός από τους ηγεμόνες της Έκτης Δυναστείας, και κατείχε τίτλους κύρους που σχετίζονταν με τα εξέχοντα καθήκοντά του στη βασιλική αυλή.
Ο τάφος ξεχωρίζει για τον πλούτο των αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών λεπτομερειών του. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων στοιχείων του είναι μια ψευδοπόρτα διακοσμημένη με επιγραφές και γλυπτά που απεικονίζουν σκηνές της καθημερινής ζωής και καταλόγους με ταφικά αφιερώματα. Σύμφωνα με τον Dr. Mohamed Ismail Khaled, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η ανακάλυψη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον πολιτισμό και τις πρακτικές της εποχής, ιδίως όσον αφορά το ρόλο της ιατρικής και της θρησκείας στο Παλαιό Βασίλειο.
Ο ιδιοκτήτης του μασταμπά, ο Teti Neb Fu, κατείχε πολύ σημαντικές θέσεις στην κοινωνία της εποχής του. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων τίτλων του ήταν «Μεγάλος Ιατρός του Παλατιού», «Ιερέας της Θεάς Σέλκετ» και «Μάγος της Θεάς Σέλκετ». Αυτός ο τελευταίος τίτλος υποδηλώνει ότι ήταν ειδικός στη θεραπεία δαγκωμάτων δηλητηριωδών φιδιών και τσιμπημάτων σκορπιών, αντανακλώντας τις προηγμένες ιατρικές γνώσεις της εποχής.
Το εσωτερικό του τάφου είναι πλούσια διακοσμημένο με πίνακες και ιερογλυφικές επιγραφές. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Επιπλέον, ο Teti Neb Fu ήταν γνωστός ως «Μεγάλος Ιατρός των Δοντιών» και «Διευθυντής Φαρμακευτικών Φυτών», γεγονός που υποδηλώνει ότι ηγήθηκε της έρευνας και των πρακτικών εφαρμογών στους τομείς της οδοντιατρικής και της χρήσης θεραπευτικών βοτάνων.
Ο μασταμπάς, αν και πιθανώς λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα, διατηρεί πολλά από τα διακοσμητικά του στοιχεία ανέπαφα. Σύμφωνα με τον Dr. Philippe Collombert, διευθυντή της αρχαιολογικής αποστολής, οι τοίχοι κοσμούνται με εξαιρετικές επιγραφές και ανάγλυφα, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπλοκης ζωφόρου με τους τίτλους και το όνομα του ιδιοκτήτη.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η οροφή με κόκκινη βαφή, σχεδιασμένη για να μιμείται τους γρανιτένιους όγκους, ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά σε μνημειακές κατασκευές. Στο κέντρο της οροφής αναγράφονται επίσης το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού.
Μια άλλη άποψη του εσωτερικού του τάφου. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα μέσα στον μασταμπά είναι μια πέτρινη σαρκοφάγος, το εσωτερικό της οποίας είναι διακοσμημένο με ιερογλυφικά που παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον Teti Neb Fu και τα επιτεύγματά του.
Η ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός έργου που ξεκίνησε το 2022 από τη γαλλοελβετική ομάδα σε μια περιοχή νότια των ταφικών κατασκευών του Φαραώ Pepi I, ενός άλλου εξέχοντος ηγεμόνα της έκτης δυναστείας, και των τάφων των συζύγων του. Σε προηγούμενη φάση του έργου αυτού, η ομάδα ανακάλυψε επίσης τον μασταμπά του διάσημου βεζίρη Uni, γνωστού για την ύπαρξη μιας από τις μεγαλύτερες αυτοβιογραφίες που έχουν καταγραφεί σε ιερογλυφικές επιγραφές. Αυτή η αυτοβιογραφία, που περιγράφει λεπτομερώς τα πολιτικά και διοικητικά του επιτεύγματα, βρίσκεται στον δευτερεύοντα τάφο του στην περιοχή της Αβύδου, στο Sohag.
Η ανακάλυψη του τάφου του Teti Neb Fu ενισχύει τη σημασία της Σακκάρας ως βασικού αρχαιολογικού επίκεντρου για την κατανόηση της ζωής και του πολιτισμού του Παλαιού Βασιλείου. Η περιοχή αυτή, η οποία φιλοξενεί όχι μόνο τη βαθμιδωτή πυραμίδα του Djoser αλλά και μια τεράστια νεκρόπολη αξιωματούχων, ιερέων και ιατρών, συνεχίζει να αποκαλύπτει μυστικά που φωτίζουν το εξελιγμένο επίπεδο κοινωνικής, θρησκευτικής και επιστημονικής ανάπτυξης που επιτεύχθηκε πριν από 4.000 χρόνια.
Η αρχαιολογική ομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες της στην περιοχή αυτή, με στόχο να αποκαλύψει περισσότερες δομές και αντικείμενα που θα επιτρέψουν μια πιο λεπτομερή αναπαράσταση της ιστορίας των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Παλαιό Βασίλειο. Ο Dr. Khaled τόνισε ότι τέτοιες ανακαλύψεις όχι μόνο εμπλουτίζουν την ιστορική γνώση αλλά και συμβάλλουν στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στην Αίγυπτο, εδραιώνοντας την παγκόσμια σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της.
Πηγή: LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια