Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βιτρό και ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή του Καθεδρικού Ναού του Χαρράν στην Τουρκία

Πρόσφατες ανασκαφές στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο του Χαρράν, ο οποίος περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της U...


Πρόσφατες ανασκαφές στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο του Χαρράν, ο οποίος περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απέδωσαν σπάνια θραύσματα ψηφιδωτών και θραύσματα βιτρό που χρονολογούνται εικαστικά στον 5ο αιώνα, τοποθετώντας τα μεταξύ των παλαιότερων γνωστών παραδειγμάτων στην περιοχή.

Αυτά τα αξιοσημείωτα αντικείμενα πιστεύεται ότι κοσμούσαν τον μεγάλο βυζαντινό καθεδρικό ναό, ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς του κόσμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Mehmet Önal, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χαρράν, τα πρόσφατα και σπάνια ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή των ερειπίων του καθεδρικού ναού προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αυτής της ιστορικής δομής.


Αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Καθεδρικό Ναό του Χαρράν στην Σανλιούρφα. [Credit: AA]
Αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Καθεδρικό Ναό του Χαρράν στην Σανλιούρφα. [Credit: AA]

Ο καθηγητής Önal τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, δηλώνοντας: «Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη βασιλική. Με μήκος που ξεπερνά τα 50 μέτρα, την κατατάσσουμε στον καθεδρικό ναό του Χαρράν - ένα οικοδόμημα που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από μια τυπική εκκλησία».

Ο καθεδρικός ναός, που βρίσκεται 200 μέτρα βόρεια του φημισμένου τζαμιού Harran Ulu, έχει αποκαλύψει σημαντικά τμήματα του βόρειου κλίτους, των τοίχων και των περίτεχνα σκαλισμένων κιονόκρανων. Οι ανασκαφείς έχουν επίσης αποκαλύψει τρεις σπάνιες πόρτες που βλέπουν προς το βορρά, οι οποίες υπογραμμίζουν περαιτέρω την αρχιτεκτονική σημασία της δομής.

Η ανασκαφική ομάδα αποκάλυψε μια σειρά από αξιοσημείωτα ευρήματα, μεταξύ των οποίων χρυσές ψηφίδες - μικρά ψηφιδωτά κομμάτια που φημίζονται για τη χρήση τους στη δημιουργία εντυπωσιακών έργων τέχνης τοίχου. Αυτά τα θραύσματα, που ανακαλύφθηκαν μέσα στις καμάρες και τους θόλους του καθεδρικού ναού, υποδεικνύουν ένα επίπεδο περίπλοκης διακόσμησης που πιθανότατα κοσμούσε ολόκληρη τη δομή, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική της σημασία.

Ο καθηγητής Önal υπογράμμισε την ανακάλυψη χρυσοκέντητων γυάλινων ψηφίδων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των τοίχων, των αψίδων και των θόλων του καθεδρικού ναού, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχαν επίσης ανακαλυφθεί πεσμένοι πλίνθινοι θόλοι. Εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη ψηφιδωτών δαπέδου, δηλώνοντας: «Δεδομένου ότι το Χαρράν συνδέεται στενά με τον Προφήτη Αβραάμ και θεωρείται προγονική του πόλη, αναμένουμε να βρούμε μια απεικόνιση του Αβραάμ στα ψηφιδωτά».

Οι ιστορικοί τέχνης έχουν πραγματοποιήσει εξετάσεις των αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και των κομματιών χρωματιστού γυαλιού ενσωματωμένα σε γύψο, τα οποία έχουν ταξινομηθεί ως βιτρό. Ο καθηγητής Önal σημείωσε ότι οι συλλογικές τους εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν μερικά από τα παλαιότερα παραδείγματα στην περιοχή.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι η εκκλησία είναι μία από τις πρώιμες βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής, γι' αυτό και αυτά τα κομμάτια βιτρό θεωρούνται τα πρωιμότερα στην περιοχή, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα. Ως εκ τούτου, οι πρώτες περιπτώσεις έγχρωμου γυαλιού στην περιοχή αυτή μπορεί να παρατηρηθούν εδώ», εξήγησε.


Τα σπάνια θραύσματα βιτρό του καθεδρικού ναού του Χαρράν. [Credit: AA]
Τα σπάνια θραύσματα βιτρό του καθεδρικού ναού του Χαρράν. [Credit: AA]

Τα θραύσματα βιτρό, σε αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του μοβ, ήταν πιθανότατα μέρος των παραθύρων του καθεδρικού ναού.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μια συλλογή γυάλινων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνα σχεδιασμένων αγγείων που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για βαπτίσεις ή για τη μεταφορά αγιασμού.

Ο καθηγητής Önal υπογράμμισε την ιστορική σημασία του καθεδρικού ναού, δηλώνοντας ότι χρησιμεύει ως θησαυρός της ιστορίας, με κάθε τεχνούργημα να συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου του Χαρράν στον πρώιμο χριστιανισμό και της καλλιτεχνικής του κληρονομιάς.

Συμπερασματικά, οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Χαρράν συνεχίζουν να αποκαλύπτουν σημαντικά αντικείμενα που ρίχνουν φως στην πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων περίπλοκων γυάλινων αγγείων και αρχαίων ψηφιδωτών, όχι μόνο ενισχύουν την κατανόηση του ρόλου του Χαρράν στον πρώιμο χριστιανισμό, αλλά και αναδεικνύουν την καλλιτεχνική κληρονομιά του. Καθώς η ανασκαφική ομάδα επιμένει στις εργασίες της, αναμένονται και άλλα ευρήματα, που υπόσχονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις μας για αυτόν τον αξιόλογο χώρο και τη συμβολή του στην ιστορία της περιοχής.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια