Φυσιοκρατικό θέμα από τις κυκλαδικές τοιχογραφίες «Ο Ψαράς» τοποθετείται χρονικά στο 1650 Π.Κ.Ε./π.Χ. περίπου, δηλαδή κατά τη μετάβαση από τ...
Για το κατά πόσο είναι προστατευμένα τα μνημεία που υπάρχουν στις πληττόμενες από τους σεισμούς περιοχές των Κυκλάδων μίλησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μπλε σαν Πορτοκάλι» με τον Γιώργο Γιανναράκο και την Μαίρη Βενέζη, για τον τρόπο προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων στα νησιά, τα οποία πλήττονται από τους συνεχείς σεισμούς των τελευταίων ημερών.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Δημήτρης Αθανασούλης είπε αρχικά ότι «αν ανοίξει κανείς τους χάρτες που κυκλοφορούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τα σημεία της σεισμικής δραστηριότητας, θα διαπιστώσει ότι όλες καλύπτουν τον χώρο της Ανύδρου, αυτό το μικρό νησάκι, διότι μόνο αυτό είναι ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα...
»Η νησίδα είναι εντυπωσιακή. Είναι απολύτως αφιλόξενη, με βαθιά νερά, με υφάλους, χωρίς λιμάνι, χωρίς δέντρα και νερό, είναι μια εφιαλτική εικόνα, αλλά, ταυτόχρονα, είναι γεμάτη από αρχαιότητες».
«Οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πληττόμενη περιοχή»
Ερωτηθείς αν έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας διαβεβαίωσε ότι «ασφαλώς και έχουμε πάρει μέτρα», σημειώνοντας ότι «οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη, μην πω το ασφαλέστερο μέρος στην Ελλάδα, σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.
»Η μόνη εξαίρεση είναι η περιοχή αυτή ακριβώς για την οποία συζητάμε, δηλαδή το τεκτονικό ρήγμα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης και βέβαια το ηφαιστειακό τόξο γύρω από τη Σαντορίνη. Αντίθετα, οι υπόλοιπες Κυκλάδες θεωρούνται ''άσειστες''. Ουδέποτε είχαμε σεισμό στις Κυκλάδες, με εξαίρεση τον σεισμό του 1956 ακριβώς πάλι το ίδιο ρήγμα που πλήττει και συγκεκριμένα νησιά».
Για το αν κινδυνεύει η Δήλος
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο κινδυνεύει η Δήλος, ο Δημήτρης Αθανασούλης είπε ότι η Δήλος βρίσκεται σε χαμηλή ζώνη επικινδυνότητας και αυτή τη στιγμή το τεκτονικό ρήγμα απειλεί κατά κύριο λόγο τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο. «Εννοείται ότι εμείς μέτρα λαμβάνουμε σε ένα ευρύτερο κύκλο νησιών», σημείωσε ωστόσο.
Τα μέτρα που λαμβάνονται
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα μέτρα που λαμβάνονται, είπε: «Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε είναι αυτά τα οποία έχουμε την εμπειρία ότι πρέπει να γίνονται σαν προετοιμασία όταν περιμένουμε μια σεισμική δραστηριότητα. Σε σχέση με τα εκθέματα των μουσείων ή σε σχέση με τις αποθήκες, διασφαλίζουμε ότι τα αντικείμενα δεν θα είναι σε ένα τέτοιο σημείο που θα πέσουν και θα σπάσουν, και σε σχέση με τα κτίρια διασφαλίζουμε ότι ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές».
Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σημείωσε ότι τα κτίρια της Σαντορίνης είναι σύγχρονα και έχουν κτιστεί με προδιαγραφές σεισμογενούς περιοχής. «Οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι, αφενός, δεν θα γίνει μεγάλος σεισμός και ότι, αφετέρου, οι εγκαταστάσεις μας θα αντέξουν και θα προστατεύσουν τις αρχαιότητές μας».
«Όπως και το μεγάλο στέγαστρο του Ακρωτηρίου, που έχει μια ειδική αντισεισμική κατασκευή προκειμένου να ανθίσταται σε τέτοιου είδους σεισμικές πιέσεις και καταπονήσεις», συμπλήρωσε.
Ας σημειωθεί ότι η Μινωική πόλη στο Ακρωτήρι, στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (20ός-17ος π.Χ. αιώνας). Απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά και είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο.
Πηγή: iefimerida, ErtNews
Δεν υπάρχουν σχόλια