Κύπελλο με εγχάρακτες σκηνές που παραπέμπουν σε ηρωικά επεισόδια της Ιλιάδας. 7ος αι. π.Χ. Κομμός, Ναός Β. Εκτίθεται στην περιοδική έκθεση Ε...
Κύπελλο με εγχάρακτες σκηνές που παραπέμπουν σε ηρωικά επεισόδια της Ιλιάδας. 7ος αι. π.Χ. Κομμός, Ναός Β. Εκτίθεται στην περιοδική έκθεση ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης (©ΥΠΠΟ/ΟΔΑΠ/Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) |
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 στη διάλεξη της περιοδικής έκθεσης "ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης".
Ομιλητής θα είναι ο James Wright, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Bryn Mawr College στην Pennsylvania των Η.Π.Α. και διευθυντής των ανασκαφών του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Κομμό.
Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.
Ο καθηγητής Wright θα μας παρουσιάσει τον Κομμό, το λιμάνι της νότιας Κρήτης που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Εκεί, πάνω σε μινωικά ερείπια, αναπτύχθηκε ένας ιερός χώρος που συνόδευε το εμπορικό και ναυτικό πέρασμα. Καπηλειά, αποθήκες, βωμοί και κύπελλα με τα πρώτα αλφαβητικά σημεία μας προσκαλούν σε μια περιήγηση στον κόσμο των ταξιδιών και της μνήμης, στον κόσμο των λιμανιών της Μεσογείου.
Πώς αλληλεπίδρασαν Φοίνικες και Κρήτες σε αυτό το λιμάνι της νότιας Κρήτης; Και πώς συνδέεται ο τόπος με τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου; Θα μπορούσε άραγε η αμμουδιά του Κομμού να είναι εκείνη η «εσχατιά της Γόρτυνας», όπου η ομηρική καταιγίδα έφερε τα πλοία του Μενελάου, χαμένα στον δρόμο της επιστροφής από την Τροία;
Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ο καθηγητής Wright, θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας αυτού του κοσμοπολίτικου ναυτικού σταθμού, όπου άνθρωποι από μακρινούς τόπους, οι θεοί τους, τα γράμματα και τα εμπορεύματα συναντήθηκαν μέσα στους αιώνες.
Ημερομηνία: Τετάρτη 30 Απριλίου 2025
Ώρα:18:30
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - Αίθουσα Διαλέξεων
Είσοδος ελεύθερη
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Μουσείου στο YouTube.
Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια