Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «κρυμμένη» Πυροσβεστική του Κολωνακίου σε αποκατάσταση – Ιστορία ενάμιση αιώνα

Το παλαιότερο κτήριο του Πυροσβεστικού Σταθμού στην οδό Μουρούζη. Το συγκρότημα των τριών κτιρίων στο Κολωνάκι θα δεχθεί ευρεία αποκατάσταση...

Το παλαιότερο κτήριο του Πυροσβεστικού Σταθμού στην οδό Μουρούζη
Το παλαιότερο κτήριο του Πυροσβεστικού Σταθμού στην οδό Μουρούζη.

Το συγκρότημα των τριών κτιρίων στο Κολωνάκι θα δεχθεί ευρεία αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθορά του χρόνου και της χρήσης ασφαλώς.

Ένα διώροφο λιθόκτιστο κτήριο του 19ου αιώνα, ένα τριώροφο, χαρακτηριστικό του Μεσοπολέμου και ένας πύργος. Όλα αυτά μαζί σε μία ενότητα, σε ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα σημεία της Αθήνας, σε ελάχιστη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο και φυσικά από τον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή. Πρόκειται για κτήρια του συγκροτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον χαρακτηριστικό υδατόπυργο ασκήσεων, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της λειτουργίας της στο κέντρο της πόλης καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Μουρούζη, Στησιχόρου και Λυκείου, έκτασης περίπου 3.600 τ.μ.

Και τα τρία κτίσματα, διατηρητέα με κηρύξεις από το 2010 από το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να δεχθούν τώρα ευρεία αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθορά του χρόνου και της χρήσης ασφαλώς. Η παλαιότητά τους και η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού καθιστούν απαραίτητες τις επεμβάσεις, οι οποίες και εγκρίθηκαν χθες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και στατικής προμελέτης. Όσον αφορά τα λοιπά κτήρια του συγκροτήματος, από το σύνολο των εννέα, δεν έχουν κριθεί διατηρητέα.


Η όψη του κτηρίου επί της οδού Μουρούζη
Η όψη του κτηρίου επί της οδού Μουρούζη

Τα προβλήματα

Σημαντικές βλάβες και φθορές σε φέροντα δομικά στοιχεία των κτηρίων εντόπισε συγκεκριμένα η μελέτη, όπως προβλήματα λόγω της διάβρωσης του οπλισμένου σκυροδέματος, εκτεταμένη υγρασία και ρωγμές σε τοίχους και άλλες σημαντικές βλάβες. Διαπίστωση, που οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης και αποκατάστασης του φέροντα οργανισμού των κτηρίων. Επίσης, η ανεπάρκειά τους σε σύγχρονο εξοπλισμό έχει ως αποτέλεσμα πολλά προβλήματα ενεργειακής κατανάλωσης ενώ σοβαρές βλάβες εντοπίζονται και στις Η/Μ εγκαταστάσεις, που παρεμποδίζουν την λειτουργία τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αρχαιότερο κτήριο (Κτήριο 9), καθώς συνδέεται με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πυροσβεστικού Λόχου. Διαθέτει αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία και η χωροθέτησή του στην είσοδο του συγκροτήματος και σε γειτνίαση και με τον υδατόπυργο ασκήσεων το καθιστά εμβληματικό στοιχείο του. Με ενιαία κεραμοσκεπή και εμφανή την λιθοδομή του στην όψη επί της Μουρούζη, το κτήριο αυτό έχει παράθυρα με τοξωτά υπέρθυρα, μεταλλικά κιγκλιδώματα και ξύλινα παντζούρια.

Οι επεμβάσεις εδώ θα είναι εκτεταμένες, ξεκινώντας από τη θεμελίωση και φθάνοντας στα ανώτερα εξωτερικά και εσωτερικά στοιχεία του, καθώς εντοπίζονται βλάβες και φθορές, μεταξύ άλλων στα φέροντα δομικά στοιχεία του, καθώς και προβλήματα υγρασίας σε τοίχους.


Η Α΄ Πυροσβεστική Υπηρεσία Αθηνών στην οδό Μουρούζη σε φωτογραφία του 1935.
Η Α΄ Πυροσβεστική Υπηρεσία Αθηνών στην οδό Μουρούζη σε φωτογραφία του 1935.

Η 1η Σχολή Πυροσβεστών το 1930 με την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος
Η 1η Σχολή Πυροσβεστών το 1930 με την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ο Πύργος Ασκήσεων

Κτίσμα του Μεσοπολέμου με αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, η κατασκευή του οποίου τοποθετείται το 1932 είναι το δεύτερο κτήριο (Κτήριο 3). Τριώροφο, με τα χαρακτηριστικά του μεσοπολεμικού λιτού εκλεκτικισμού διαθέτει και ημιυπόγειο, που αρχικά αποτελούσε την κατοικία των διοικητών του Πυροσβεστικού Σώματος με τις οικογένειές τους ενώ σήμερα στεγάζει τα γραφεία του Αρχηγείου. Το κτήριο συνδέεται με τη δεύτερη φάση της Πυροσβεστικής και τη μετατροπή της από Πυροσβεστικό Λόχο σε Πυροσβεστικό Σώμα, το 1930.

Χτισμένο με τις προδιαγραφές της εποχής εκείνης χρήζει επίσης επεμβάσεων για την στατική του ενίσχυση και την αποκατάσταση των ζημιών.

Τέλος ο Πύργος Ασκήσεων αποτελούμενος από υπόγειο, ισόγειο, τέσσερεις ορόφους και δώμα, σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τα λοιπά κτήρια θα δεχθεί παρ΄όλα αυτά και αυτός, τις απαραίτητες επεμβάσεις.


Ο υδατόπυργος ασκήσεων της Πυροσβεστικής, εμβληματικό στοιχείο του συγκροτήματος
Ο υδατόπυργος ασκήσεων της Πυροσβεστικής, εμβληματικό στοιχείο του συγκροτήματος.

Οι μεγάλες πυρκαγιές

Το 1856 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο Πυροσβεστικό Σώμα, Λόχος Πυροσβεστών όπως λεγόταν, έχοντας δύναμη 92 ανδρών και ανήκοντας στον στρατό. (Ως εκείνη τη στιγμή η αρμοδιότητα της πυρασφάλειας ανήκε στους Νομάρχες και στους Δήμους ενώ για τα δημόσια κτήρια υπεύθυνοι ήταν οι λόχοι σκαπανέων του στρατού. Αρχικά ο Λόχος Πυροσβεστών είχε στεγαστεί στην οδό Σταδίου απέναντι από τη σημερινή Παλιά Βουλή και αργότερα μεταφέρθηκε στο κτήριο της Μουρούζη, το οποίο λειτουργούσε ως τότε ως φυλακή για λιποτάκτες.

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας σε διάστημα περίπου μισού αιώνα ανάγκαζαν το κράτος με τα λίγα μέσα που διέθετε σε διαρκή αναζήτηση καλύτερης αντιμετώπισης του κινδύνου. Η πρώτη και καθοριστική για την λήψη σοβαρότερων μέτρων ήταν το 1849 στο Μέγαρο Ιλίσια, την έπαυλη δηλαδή, της Δούκισσας της Πλακεντίας, όπου στεγάζεται σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο.


Πυροσβεστικό όχημα του 1921
Πυροσβεστικό όχημα του 1921

Ακολούθησε, παραμονές Χριστουγέννων του 1909 η πυρκαγιά στα ανάκτορα (την σημερινή Βουλή) και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να την καταστείλουν εγκαίρως ενώ μερικούς μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1910 μια τεράστια πυρκαγιά στο Γενικό Χημείο του Κράτους είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών πυροσβεστών και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Όλα αυτά οδήγησαν στην ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο ανήκοντας σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, που εκτείνονται σε όλη τη χώρα.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια