Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο νόμισμα του 480 π.Χ., προϊόν αρχαιοκαπηλίας

Οι δύο όψεις του σπάνιου νομίσματος. Αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη βρίσκονται οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκού οίκου δημοπρασιών, εξαι...

Οι δύο όψεις του σπάνιου νομίσματος.


Αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη βρίσκονται οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκού οίκου δημοπρασιών, εξαιτίας δημοπράτησης σπάνιου αρχαίου νομίσματος που, σύμφωνα με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας.


Η εισαγγελέας Σερρών Ιωάννα Κατσή άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος και διαβίβασε τη δικογραφία στην κύρια ανάκριση.
Ο ανακριτής Σερρών που χειρίζεται την υπόθεση αναμένεται να προσωποποιήσει την κατηγορία της «αποδοχής προϊόντων εγκλήματος», με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί αρχαιοτήτων, σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων του οίκου δημοπρασιών «ars numismatica», που δραστηριοποιείται σε Ζυρίχη, Λονδίνο και Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης θα αναζητηθεί και η ταυτότητα των άγνωστων φυσικών προσώπων στα οποία αποδίδονται οι κατηγορίες της «υπεξαίρεσης μνημείου» και της «παράνομης ανασκαφής», που απαγγέλθηκαν από την εισαγγελέα.
Αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας διαπίστωσαν ότι στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου οίκου, τον Οκτώβριο του 2009, διατέθηκε προς πώληση ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα που προέρχεται από την περιοχή των Σερρών και ανήκε στο βασίλειο της Βισαλτίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό και αδημοσίευτο οκτάδραχμο, κοπής του 480 π.Χ., που κυκλοφόρησε την εποχή ενός δυνάστη με το όνομα Μόσσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου. Στη μία όψη αποτυπώνεται μια ανδρική φιγούρα που φορά χιτώνα και κρατάει δύο λόγχες, ενώ βρίσκεται πίσω από ένα άλογο.
Στις 7 Οκτωβρίου 2009 το νόμισμα φέρεται ότι πουλήθηκε έναντι 100.000 ελβετικών φράγκων, με τιμή εκκίνησης τα 80.000 ελβετικά φράγκα, ενώ μετά την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη ματαίωση της πώλησης και τη δέσμευση του νομίσματος. Μέσω της Ιντερπόλ ζητήθηκε δικαστική συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση, με απώτερο σκοπό να δρομολογηθεί η επιστροφή του οκταδράχμου στην Ελλάδα.








Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Πηγή Εικόνας: Ars Numismatica

Δεν υπάρχουν σχόλια