Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Οι φύλακες έκαναν την έφοδο και την κλοπή»

Καταστροφές υπέστησαν μούμιες του Μουσείου κατά την έφοδο το Σάββατο το βράδυ Οι αρχαιολογικές αποθήκες στο Αμπουσίρ, το μουσείο του ...




Καταστροφές υπέστησαν μούμιες του Μουσείου
κατά την έφοδο το Σάββατο το βράδυ
Οι αρχαιολογικές αποθήκες στο Αμπουσίρ, το μουσείο του Πορτ Σάιντ, το μουσείο της Μέμφιδας, τα μνημεία της Αμάρνα, τα νεκροταφεία της Σάκαρα, όλα βρίσκονται σε κίνδυνο. Το μουσείο της Μέμφιδας λεηλατήθηκε, όπως και αρχαιολογικές αποθήκες.



Οι πολίτες μετέχουν μερικές φορές στην προστασία, φαίνεται όμως πως οι φύλακες πρέπει? να φυλάσσονται. Η πρώην διευθύντρια του Μουσείου του Καΐρου Γουαφάα Αλ Σαντίκ καταγγέλλει σε γερμανική εφημερίδα ότι οι φύλακες έκαναν την έφοδο και την κλοπή. Αιτία; αμείβονται ελάχιστα (μόλις 35 ευρώ τον μήνα)...

Η ληστεία εκ των έσω στο Κάιρο φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τον δρ Ζάχι Χαουάς, γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο.
Οι εγκληματίες συνελήφθησαν, γράφει ο δρ Χαουάς. Παραδέχεται πως έσπασαν τα δύο αγαλματίδια του Τουταγχαμών, αλλά επισκευάζονται. Δεν κάνει κουβέντα όμως για τις δύο μούμιες που αποκεφαλίστηκαν και που λέγεται πως ήταν των παππούδων του Τουταγχαμών.
Σε θησαυροφυλάκια
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος προσθέτει πως έγιναν απόπειρες εισβολών στο Κοπτικό Μουσείο, στο Εθνικό Μουσείο Κοσμήματος, στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας και στο Μουσείο Ελ Μάνιαλ. Ευτυχώς, στο μουσείο κοσμήματος όλα τα εκθέματα είχαν μεταφερθεί στα θησαυροφυλάκια του υπογείου.
Ο διευθυντής του Μουσείου
Ζάχι Χαουάς ανάμεσα
σε στρατιώτες παραδέχτηκε πως έσπασαν
 δύο αγαλματίδια του Τουταγχαμών
«Η καρδιά μου έσπασε και το αίμα μου κόπηκε» γράφει ο Χαουάς. «Αισθάνομαι πως όλα όσα έκανα τα τελευταία εννέα χρόνια καταστράφηκαν σε μία μέρα, αλλά όλοι (?) μου τηλεφωνούν από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της Αιγύπτου και μου λένε ότι θα δώσουν τη ζωή τους για να προστατέψουν τις αρχαιότητές μας».
Ευτυχώς για όλους, ένα μεγάλο μέρος των θησαυρών του Τουταγχαμών βρίσκεται εκτός χώρας για εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.
Αίγυπτος
Εκτός κινδύνου προς το παρόν η ελληνιστική Αλεξάνδρεια
Η ελληνιστική Αλεξάνδρεια δεν κινδυνεύει, προς το παρόν τουλάχιστον, από τη δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο. Το μουσείο της απέκρουσε με επιτυχία τις απόπειρες εισβολής και πλέον είναι καλά φυλαγμένο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές μπορεί να διακόπηκαν, αλλά αυτό έγινε περισσότερο για λόγους ασφαλείας.
«Γευματίζουμε με την ομάδα μου», μάς λέει στο τηλέφωνο ο Ζαν - Ιβ Αμπερέρ, κορυφαίος Γάλλος αρχαιολόγος, ο οποίος ανασκάπτει στην Αλεξάνδρεια χρόνια. «Εδώ όλα είναι ήρεμα, μάλιστα το πρωί πήγαμε στη Μαρεώτιδα (σ.σ. χώρο όπου διεξάγονται οι ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής και όχι μόνο)».
Ο Αμπερέρ
Ο κ. Αμπερέρ, φίλος της Ελλάδας, έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στη χώρα μας και κατανοεί απολύτως το ελληνικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα.
Τονίζει ότι φυλάσσονται επαρκώς μέχρι στιγμής από τους φύλακες, τον στρατό και ομάδες πολιτών. Ο ίδιος και τα (περισσότερα από 70) «παιδιά» του ελπίζουν να αρχίσουν ξανά τις ανασκαφές σύντομα, «την επόμενη εβδομάδα όπως θέλω να πιστεύω».
Συγκρατημένα αισιόδοξη ήταν και η Πέπη Λημναίου - Παπακώστα, η Ελληνίδα επιστήμονας που ανασκάπτει στους κήπους του Σαλαλάτ.
Ανησυχεί ιδιαίτερα για το αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξάνδρειας, καθώς εκεί φυλάσσεται και το περσινό της μεγάλο εύρημα (ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου), αλλά όλοι της λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου με διαβεβαίωσε πως οι φύλακες και εκείνος κοιμούνται μέσα και πως τη φύλαξη έχει αναλάβει ο στρατός», λέει στο «Εθνος» η κ. Παπακώστα.
Ο διευθυντής όλων των μουσείων της Αλεξάνδρειας δρ Ιμπραχίμ Νταρουίς την καθησυχάζει, επίσης, πως δεν υπάρχουν κλοπές ή εισβολές.
Η κ. Παπακώστα δεν φοβάται μονάχα τις κλοπές (το άγαλμα είναι πολύ βαρύ και η μετακίνησή του είναι σχεδόν αδύνατη) αλλά και τους βανδαλισμούς. Ανησυχεί και για την ανασκαφή της, που έχει και αποθηκευμένα ευρήματα, αλλά ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά. Εύχεται να καταφέρει να αρχίσει ξανά τις ανασκαφές τον ερχόμενο Απρίλιο, τότε που όλες οι ξένες σχολές επιστρέφουν.


Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια