Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Κούροι επιστρέφουν στην Κόρινθο

Έναν χρόνο μετά την κατάσχεσή τους σε χέρια αρχαιοκαπήλων, το ΚΑΣ εξετάζει αύριο την έγκριση μεταφοράς τους Έναν χρόνο μετά την κατάσχ...

Έναν χρόνο μετά την κατάσχεσή τους
σε χέρια αρχαιοκαπήλων,
το ΚΑΣ εξετάζει αύριο
την έγκριση μεταφοράς τους
Έναν χρόνο μετά την κατάσχεσή τους σε χέρια αρχαιοκαπήλων, οι Κούροι από την Κορινθία θα επιστρέψουν στα πατρογονικά τους εδάφη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζει αύριο το θέμα «Εγκριση ή μη μεταφοράς των δύο Κούρων από τη θέση «Κλένια» Κορινθίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου για συντήρηση και έκθεση». Και ναι μεν έχει δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων, όμως, όπως όλα δείχνουν, βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι η επιστροφή των γλυπτών.






Σε δήλωσή του ο Κορίνθιος βουλευτής και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης αναφέρει πως ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τον ενημέρωσε για την εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια τυπική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται μια πολύμηνη προσπάθεια, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, για την επιστροφή των Κούρων στον φυσικό ιστορικό τους χώρο που είναι το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου», σημειώνει ο κ. Μπεγλίτης.
«Αυτή η θετική, τελικά, εξέλιξη μας κάνει όλους ευτυχείς, αλλά και υπερήφανους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, της Κορινθίας. Είναι προφανές ότι θα ενισχύσει την πολιτιστική μας φυσιογνωμία και πέραν των συνόρων της χώρας και θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας σε ιστορικό - πολιτιστικό - τουριστικό πόλο με σημαντικές συνέπειες και για την οικονομική ανάπτυξη».
Τα αγάλματα, που εκτιμήθηκε ότι έχουν εμπορική αξία 5,3 εκατ. ευρώ έκαστο, βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου βρήκε, στη συνέχεια σε ανασκαφή που ακολούθησε, τις κνήμες τους και θραύσματα από την κόμμωσή τους. Αυτά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Η μελέτη συντήρησης των κνημών έχει εγκριθεί ομόφωνα.
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας, που διεξάγει και τις ανασκαφές στην «Κλένια», έχει διαβεβαιώσει πως το πρότυπο εργαστήριο της εφορείας και το προσωπικό προσφέρονται και τα αγάλματα πρέπει να συντηρηθούν και εκτεθούν στην Κόρινθο.

Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια