Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πράσινο φως» για Αρχαίο Θέατρο Θάσου και την Μαρίνα Λιμεναρίων

Τα έργα αποκατάστασης του  Αρχαίου Θεάτρου , στο Λιμένα , και της κατασκευής  μαρίνας  στα  Λιμενάρια  θα ξεκινήσουν το ερχόμενο  Φθινόπωρο...


Τα έργα αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου, στοΛιμένα, και της κατασκευής μαρίνας στα Λιμενάρια θα ξεκινήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το περασμένο Σάββατο (21/5) ηΓεν. Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Θάσο (φωτό).
Την κ. Μενδώνη υποδέχθηκαν στο νησί ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και περιόδευσαν όλοι μαζί στους χώρους όπου θα δρομολογηθούν τα έργα τους επόμενους μήνες.


Συγκεκριμένα, η ομάδα επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Θάσου για την κατάσταση που επικρατεί και τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση του χώρου και η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης το ερχόμενο Φθινόπωρο.  
Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ, και σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των ξύλινων κερκίδων με άλλες από θασιακό μάρμαρο, η αναστήλωση της σκηνής, η αναστήλωση των δυο παρόδων, καθώς και βοηθητικές κατασκευές (κυλικείο, καμαρίνια για τους ηθοποιούς και τουαλέτες). Επίσης έχουν προβλεφθεί έργα πυρασφάλειας και προσβασιμότητας για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Στα Λιμενάρια αντικείμενο της επίσκεψης των επισήμων ήταν η επικείμενη κατασκευή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών (μαρίνας) –έργο που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πρόκειται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους.  Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.  Όπως διαβεβαίωσε η κ. Λ. Μενδώνη, τα προβλήματα που είχαν ανακύψει τους τελευταίους μήνες έχουον πλέον ξεπεραστεί και εντός του ερχόμενου μήνα θα κατατεθεί το απαραίτητο Τεχνικό Δελτίο, ώστε να ακολουθήσει προσεχώς η δημοπράτηση του έργου.
Επίσης, με συνεργασία της Περιφέρειας, θα κατασκευαστεί άμεσα λιμενοβραχίονας για την ακτομηχανική προστασία του έργου, συνολικής δαπάνης 150.000 ευρώ.
Κατά την επίσκεψη στην Αλυκή, συμφωνήθηκε να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα ανάδειξηςτου αρχαιολογικού χώρου της, ενώ θα δρομολογηθούν άμεσα κάποια έργα υποδομής, όπως τοποθέτηση πινακίδων, σηματοδότηση των μονοπατιών κ.α.
Μέσα στο ίδιο απόγευμα, ο δήμαρχος Θάσου με τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη και τον Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη επιθεώρησαν το υπό κατασκευή έργο του οδικού κόμβου στοΠευκάρι.

Ο Κ. Χατζηεμμανουήλ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Γεν. Γραμματέως Πολιτισμού στη Θάσο, ο δήμαρχος Κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε:
Η επίσκεψη της γενικού γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού ήταν συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαμε στο υπουργείο τον Μάρτιο, όταν την επισκέφθηκα και της είχα θέσει υπ’ όψιν τα ζητήματα που αφορούν στο νησί. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, η οποία είναι σε καλό δρόμο... 
Η μαρίνα των Λιμεναρίων έχει επίσης περάσει επιτυχώς τα πρώτα στάδια αξιολόγησης και αναμένεται η πλήρης ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ευελπιστούμε ότι το Φθινόπωρο θα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου -σύμφωνα με την κ. Μενδώνη.
Ταυτόχρονα συζητήθηκαν θέματα όπως η μαρίνα του Λιμένα και η αξιοποίηση του Ξενία, χωρίς όμως να υπάρξουν κάποιες θετικές δεσμεύσεις. Ζήτησα, ωστόσο, η μαρίνα και το Ξενία να παραχωρηθούν στο Δήμο, έτσι ώστε να τα διαχειριστούμε και να τα αναδείξουμε. Όσον αφορά στο «Παλατάκι», συζητήθηκαν προτάσεις αξιοποίησής του -πλην όμως είναι ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω πιέσεων. ..
Το Μουσείο
Ειδικά για τη λειτουργία του (σ.σ.: πρόσφατα ανακαινισθέντος) Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου, η κ. Μενδώνη μας τόνισε ότι από το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει αδυναμία κάλυψης της δεύτερης βάρδιας. Η ίδια αδυναμία εκφράστηκε και για την πρόσληψη εργατών για την αποψίλωση και τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων. Όπως αντιλαμβάνεστε, κι εδώ ο Δήμος καλείται -παρόλο που το κράτος δεν έχει δώσει ακόμα ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που του αναλογούν- να καλύψει και αυτή την ανεπάρκεια του υπουργείου Πολιτισμού. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού του θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης θα επισκευαστούν και τα ξύλινα καθ
ίσματα, ώστε το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου να λειτουργήσει έτσι όπως πρέπει και του αρμόζει...»


Πηγή: kavalanet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια