Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάγλυφο με σκηνή αρματοδρομίας στην Στρατονίκεια

Ανάγλυφο με σκηνές αρματοδρομίας από τη Στρατονικεία.  Ανακαλύφθηκε ένα ανάγλυφο 2000 ετών που απεικονίζει μια σκηνή αρματοδρομίας και ν...


Ανάγλυφο με σκηνές αρματοδρομίας από τη Στρατονικεία. 
Ανακαλύφθηκε ένα ανάγλυφο 2000 ετών που απεικονίζει μια σκηνή αρματοδρομίας και νέα ονόματα μονομάχων στην αρχαιολογική ανασκαφή στα Μούγλα, αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή ήταν σημαντικό κέντρο αθλητικών γεγονότων κατά την αρχαιότητα.


«Έχουμε ανακαλύψει ένα τμήμα ανάγλυφου που απεικονίζει σκηνή αρματοδρομίας» σημειώνει ο καθηγητής Bilal Söğüt, επικεφαλής των ανασκαφών του πανεπιστημίου Pamukkale. «Αυτή η σκηνή αρματοδρομίας μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής. Το ανάγλυφο αυτό μας παρέχει επίσης αξιοσημείωτες χαρακτηριστικές τεχνικές λεπτομέρειες των αρμάτων και των ιπποσκευών της συγκεκριμένης περιόδου».

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, στα Μούγλα, φέρνουν στο φως πολλές ενδιαφέρουσες σκηνές αρματοδρομίας. Η πόλη ιδρύθηκε το 3ο αιώνα π.Χ. και στην συνέχεια έγινε μέρος της αρχαίας Ελληνικού και Ρωμαϊκού κόσμου.

Η ανασκαφική ομάδα του 2009 που αποτελούνταν από 45 φοιτητές και ακαδημαϊκούς από επτά πανεπιστήμια, καθώς και από 30 εργάτες, είχε φέρει στο φως και άλλα ανάγλυφα αρματοδρομιών.

«Αυτό που ανακαλύψαμε τώρα καθώς και αυτά που είχαν βρεθεί στο παρελθόν πρέπει να ανήκαν σε κτήρια διαφορετικού μεγέθους και περιοχής» τονίζει ο κ. Söğüt. «Οι αρματοδρομίες οργανώνονταν κατά τη διάρκεια νεκρικών τελετών καθώς τα αθλητικά γεγονότα ήταν σημαντικά γεγονότα κατά την αρχαιότητα. Έχουμε συναντήσει πολύ συχνά τέτοιες σκηνές σε κεραμικά και κτήρια».

«Στις τελευταίες ανασκαφές έχουμε ανακαλύψει επίσης νέα ονόματα μονομάχων. Γνωρίζουμε για μονομάχους που έζησαν στην περιοχή και οι τάφοι τους βρίσκονται εδώ» αναφέρει. «Μια ομάδα από τύμβους μονομάχων εκτίθεται στο μουσείο στα Μούγλα. Πιστεύουμε ότι η Στρατονίκεια ήταν μια σημαντική περιοχή για τους μονομάχους. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα ανακαλύψουμε σύντομα μια κτηριακή κατασκευή όπου οι μονομάχοι έδιναν τους αγώνες τους. Αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε που μπορεί να βρίσκεται αυτή».

Οι ανασκαφές στην Στρατονίκεια συνεχίζονται όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια