Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καλλιτεχνικό πατητήρι στην Ακαδημία Πλάτωνος

«Θέατρο - πατητήρι» με ρυθμικό _συνοδεία κρουστών_ πάτημα των σταφυλιών σε απ΄ ευθείας επικοινωνία με τον Διόνυσο! Απαγγελία κειμένων γύρω ...


«Θέατρο - πατητήρι» με ρυθμικό _συνοδεία κρουστών_ πάτημα των σταφυλιών σε απ΄ ευθείας επικοινωνία με τον Διόνυσο! Απαγγελία κειμένων γύρω από την θεματική του οίνου και την μέθη από τον Όμηρο ως τον Παζολίνι κι από τον Μαρξ ως την Εμιλυ Ντίκινσον. Και το καλύτερο: Μουσταλευριά επί τόπου για όλους τους παρευρισκόμενους. Ολα αυτά τα ωραία και νόστιμα από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 6 το απόγευμα στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος στην παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει νέο έργο με τίτλο ΙΝ VINO VERITAS.

Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος. Διάρκεια: 25 Σεπτεμβριου _ 2 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 19.00
Μία εγκατάσταση και σειρά δράσεων συνθέτουν το έργο, που δημιουργήθηκε ως ανταπόκριση στην σημερινή κατάσταση της πόλης της Αθήνας σε συσχετισμό και με την εποχή του τρύγου. Στόχος του, να αναδείξει την ενεργό σχέση ανάμεσα στην συνάθροιση, την εκφώνηση, την συν - διατροφή, τον χορό και το σώμα. Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος συγκεκριμένα, τα συνδηλούμενα είναι η σχέση της πολυπολιτισμικότητας και των ξένων κατοίκων με τον Διόνυσο, μία θεότητα που αφορά το «ξένο» μέσα στον κάθε πολίτη και την μέθη, η οποία ως «άγρια» ή «μη πολιτισμένη» καταλαμβάνει τον άνθρωπο στον διονυσιασμό. Ταυτόχρονα η δομή της δράσης αναφέρεται από τη μία με το πάτημα σταφυλιών στον συλλογικό και ανώνυμο χορό και από την άλλη με την ποιητική απαγγελία στο εξατομικευμένο πρόσωπο, τα δύο συστατικά στοιχεία της δομής του αρχαίου δράματος.

Αρχικά, στην Ακαδημίας Πλάτωνος θα εγκατασταθεί ένα «θέατρο - πατητήρι». Μπροστά του θα τοποθετηθούν περίπου ενενήντα δεμάτια σταριού, που θα χρησιμοποιούνται ως πρόχειρες θέσεις για τους θεατές του πατήματος του σταφυλιού. Μετά την εγκατάσταση του «θεάτρου» θα ξεκινήσει το «πάτημα του σταφυλιού», η παρασκευή μουσταλευριάς και η εκφορά λόγου με κολλάζ ποιητικών και άλλων κειμένων, όπως Όμηρος, Οσίπ Μάντελσταμ, δημοτικά τραγούδια, Διοσκουρίδης, Ανακρεόντεια, Μαρίνα Τσβετάγεβα, Καρλ Μαρξ, Φρήντριχ Χέλντερλιν, Μισέλ Σερ, Φρήντριχ Νίτσε, Αρχίλοχος, Αντόνιο Νέγκρι, συνταγές, Πιερ - Πάολο Παζολίνι, Μαγικοί Πάπυροι, Έμιλυ Ντίκινσον.

Μετά το τέλος της δράσης, από τα χρησιμοποιημένα δεμάτια του «κοίλου» θα δημιουργηθεί (ως αναφορά στον Πλάτωνα) υπό μορφή διάτρητου πύργου το μνημείο της, ένα είδος «ίχνους» της δράσης. Από τον πύργο θα εκπέμπεται ως ηχητική εγκατάσταση η τεκμηρίωση από επανασυντεθειμένα ηχητικά θραύσματα των δράσεων της 24/9. Το μνημείο θα διατηρηθεί στη θέση του κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Συντελεστές

Στη δραματουργία και την εκφορά κειμένων μετέχουν: Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου,Στέργιος Μπαρρές

Συμμετέχουν οι ποιητές και εικαστικοί καλλιτέχνες: Αντώνης Βολανάκης, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Γρηγοριάδης, Ορέστης Δαβίας, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Νάντια Καλαρά, Ζήσης Κοτιώνης, Πάνος Κούρος, Κωνσταντίνος Ματσούκας, Γιάννα ΜπούκοβαΙορδάνης Παπαδόπουλος, Νάνα Σαχίνη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Γιώργος Χαντζής.

Την δράση παρασκευής μουσταλευριάς οργανώνει η Ελένη Ψυχούλη.

Βίντεο και ηχητική εγκατάσταση: Γιάννης Ισιδώρου. 


Μουσική: Πέτρος Κούρτης, συγκρότημα κρουστών Drumvoice


Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"



Δεν υπάρχουν σχόλια