Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία πιέζει για την επιστροφή του Θησαυρού της Σιών

Ο Θησαυρός της Σιών Το Μουσείο της Αττάλειας στην νότια Τουρκία ελπίζει να πάρει πίσω τον Θησαυρό της Σιών από το Ινστιτούτο Dumbarton ...


Ο Θησαυρός της Σιών
Το Μουσείο της Αττάλειας στην νότια Τουρκία ελπίζει να πάρει πίσω τον Θησαυρό της Σιών από το Ινστιτούτο Dumbarton Oaks της Ουάσινγκτον.

Ο διευθυντής του μουσείου, Mustafa Demirel αναφέρει ότι το εν λόγω ινστιτούτο έχει στην κατοχή του μέρος του Θησαυρού της Σιών, επισημαίνοντας ότι το μουσείο της Αττάλειας κατέχει το κυριότερο μέρος του θησαυρού.

Πρόσφατα, το Μουσείο της Βοστόνης επέστρεψε το άνω μέρος του «Κουρασμένου Ηρακλή» στο ίδιο μουσείο. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το άνω μέρος του αγάλματος κλάπηκε από τον αρχαιολογικό χώρο το 1980 και μεταφέρθηκε λαθραία στις ΗΠΑ από όπου και επέστρεψε μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Θησαυρός της Σιών βρέθηκε κατά λάθος από έναν χωρικό στην πόλη
Kumluca στην Αττάλεια της Τουρκίας το 1963. Αποτελεί μέρος μιας μεγάλης συλλογής λειτουργικών ασημικών σκευών του 6ου αι. μ.Χ. που αποτελείται από πιάτα, σταυρούς, κηροπήγια και άλλα αντικείμενα. Ο θησαυρός, που αργότερα μεταφέρθηκε λαθραία εκτός της χώρας, πήρε το όνομά του από την επιγραφή στο επίμηκες πολυκάνδελο που αναφέρει «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ», που ήταν πιθανότητα η εκκλησία ή το μοναστήρι όπου και προοριζόταν να πάει. Το μοναστήρι του Αγίου Σιών βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή που βρέθηκε.

Η απαίτηση του μουσείου για την επιστροφή των αντικειμένων στο τόπο όπου βρέθηκαν αποτελεί μέρος της νέας καμπάνιας της Τουρκίας να επανακτήσει την πλειοψηφία των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού. Παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν υποσχεθεί ευκολότερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και συλλογές της Τουρκίας με αντάλλαγμα την άμεση επιστροφή αρχαιολογικών αντικειμένων που έχουν βγει παράνομα από την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο έχουν πετύχει την ασφαλή επιστροφή σχεδόν 4.500 αρχαίων τεχνουργημάτων από το 2000 μέχρι σήμερα.  Μόνο για το τρέχον έτος έχουν επιτύχει την επιστροφή 885 αρχαίων αντικειμένων!


Πηγή: The Archaeology News Network, Todays Zaman
Πηγή εικόνων: Flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια