Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έρευνα DNA για το 99% των Ρωμαίων

Ποιοι αποτελούσαν το 99% της αρχαίας Ρώμης; Πώς οι κοινοί άνθρωποι βίωναν την καθημερινή ζωή στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα; Η δρ. Kristina ...


Ποιοι αποτελούσαν το 99% της αρχαίας Ρώμης; Πώς οι κοινοί άνθρωποι βίωναν την καθημερινή ζωή στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα; Η δρ. Kristina Killgrove της Πανεπιστήμιου Vanderbilt προσπαθεί να καλύψει το κενό της ιστορίας μελετώντας του σκελετούς Ρωμαίων που προέρχονταν από τις κατώτερες τάξεις πολιτών.



Από το 2007 η δρ. Kilggrove διενεργεί βιοχημικές αναλύσεις σε υλικό ανθρώπινων σκελετών προκειμένου να μάθει περισσότερα για την διατροφή τους, τις αρρώστιες τους και την προέλευση τους βασισμένη σε ανθρώπους που θάφτηκαν σε δύο συνοικιακά ρωμαϊκά νεκροταφεία. Η έρευνά της με την χρήση σταθερών ισότοπων έδειξε ότι άντρες, γυναίκες και παιδιά μετανάστευσαν στην πόλη, έτρωγαν διαφορετικά είδη φαγητού ενώ πολλοί από αυτούς υπέφεραν από δηλητηρίαση μολύβδου.

Το The Roman DNA Project που ξεκίνησε η δρ. Killgrove στις αρχές Νοεβρίου αποτελεί το επόμενο βήμα στην περαιτέρω κατανόηση των μέσων κατοίκων της αρχαίας πόλης. Με την συνεργασία του δρ. John Dudgeon, ειδικού σε αναλύσεις DNA, θα εξετάσει την μοριακή δομή των ανθρώπων που πέθαναν εδώ και 2.000.000 χρόνια περίπου στη Ρώμη. Αυτό το έργο θα αναγνωρίσει την σειρά DNA των κατοίκων της αυτοκρατορικής Ρώμης και θα αποκαλύψει περισσότερα για την προέλευση των μεταναστών της πόλης.

Η δρ. Killgrove αναζητεί οικονομική ενίσχυση για αυτό το έργο κατευθείαν από το κοινό. Συμμετέχοντας στο SciFund Challenge, όπου 49 επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν χρηματοδοτήσεις μέσω του κοινού αυτό τον χειμώνα, έχει καταφέρει να μαζέψει περίπου τα μισά από τα 6.000$ που απαιτούνται για την διεξαγωγή των αναλύσεων DNA. Θέλετε να λάβετε γράμμα από έναν αρχαίο Ρωμαίο; Οι δωρητές του έργου μπορούν να διαλέξουν ως ανταμοιβή τα υπολείμματα του σκελετικού υλικού των αρχαίων Ρωμαίων.

Σε αντίθεση με το 99% της Αμερικής όπου διεκδικεί τα δικαιώματά του με διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια, οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις των Ρωμαίων δεν είχαν καμία δύναμη και δυνατότητα να αλλάξουν την κοινωνία τους. Το The Roman DNA Project προσπαθεί να πει την ιστορία των κοινών πολιτών της αρχαίας Ρώμης.


Πηγή: The Archaeology Network

Δεν υπάρχουν σχόλια