Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προφυλακιστέοι τρεις από τους 45 κατηγορούμενους για τη σπείρα αρχαιοκαπήλων

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του πολυμελούς κυκλώματος αρ...





Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκάπηλων που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως, οδηγήθηκε στις φυλακές. Συνολικά προφυλακίστηκαν τρία άτομα. 


Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ένας ακόμη εκ των συλληφθέντων που φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις ανακριτικές αρχές.


Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 45 άτομα σε 13 διαφορετικούς νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.


Τρεις προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι -στην πλειονότητά τους «περιφερειακά» μέλη της σπείρας- αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κατά περίπτωση με καταβολή χρηματικής εγγύησης.


Ο 66χρονος που κατηγορείται ότι διοχέτευε αρχαία νομίσματα και αντικείμενα σε αρχαιοκάπηλους και οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, αρνήθηκε τις πράξεις που του καταλογίζονται, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους συναλλαγές, ενώ επικαλέστηκε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Κατά την απολογία του, φέρεται, ακόμη, να αμφισβήτησε την αξία των ευρημάτων, τονίζοντας ότι αυτή είναι μηδαμινή.


Να σημειωθεί ότι στην κατοχή του πολυμελούς κυκλώματος βρέθηκαν περίπου 9.500 αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια, καθώς επίσης χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα. 


Η αξία των ευρημάτων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.


Σε βάρος των συλληφθέντων οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων, της παράνομης ανασκαφής και της οπλοφορίας.


Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια