Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επαναπατρισμός ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων

Τμήματα  ενός  επιτύμβιου αναγλύφου,  το  βασικό  κομμάτι  του  οποίου  βρίσκεται στο  Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθή...


Τμήματα  ενός  επιτύμβιου αναγλύφου,  το  βασικό  κομμάτι  του  οποίου  βρίσκεται στο  Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα  και  μία ενεπίγραφη στήλη  από το  Θορικό  της Αττικής   από  όπου  είχε  κλαπεί, επιστράφηκαν  από το  Μουσείο  Γκέτι του  Λος Αντζελες  και  από  σήμερα το  πρωί βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Πρόκειται συγκεκριμένα για  δύο τμήματα   από  ένα  επιτύμβιο στο  οποίο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη εμπρός της, που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο.


Το ανάγλυφο  έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου  και χρονολογείται στα τέλη  του 5ου π. Χ.  αιώνα.




Η ταύτιση   αυτών  των  δύο θραυσμάτων   που  είχαν φθάσει –φυσικά δια  παράνομης  οδού - στο Γκέτι   είχε επισημανθεί ήδη από το 1975 αλλά  μόλις   πριν  από λίγο καιρό  το  αμερικανικό  μουσείο παραδέχθηκε  ότι πρόκειται για  κλεμμένα  και  συμφώνησε για την επιστροφή τους στην Ελλάδα,  προκειμένου να  συνενωθούν  με το  τρίτο  κομμάτι  που  βρίσκεται στο Μουσείο  Κανελλοπούλου.


 Η ανακοίνωση  της  επιστροφής των   παράνομα  εξαχθέντων  από τη  χώρα  αρχαιοτήτων είχε  ανακοινωθεί από το  υπουργείο  Πολιτισμού  από το περασμένο φθινόπωρο.


 Ως  αντάλλαγμα «καλής  διαγωγής»  μάλσιτα,   το  Μουσείο  Γκέτι θα  λάβει  από τη  χώρα  μας, με  μορφή  δανεισμού για  δύο χρόνια, μία αρχαία ενεπίγραφη στήλη από το  Εθνικό Αρχαιολογικό  Μουσείο, που απεικονίζει τον Ηρακλή και τον Αντίοχο, ήρωα της Αντιοχίδος φυλής. (Το  κείμενο αναφέρεται σε τιμές που θα αποδοθούν επ’ ανδραγαθία στον ταξίαρχο επιλέκτων  δηλαδή των επιστράτων της φυλής,  Προκλείδη). Ο  δανεισμός  έχει εγκριθεί  και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


 Εξαιρετικά  σημαντική λόγω   του κειμένου  της  κυρίως θεωρείται εξάλλου, η  ενεπίγραφη στήλη  από το Θορικό, που χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η  στήλη  φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της - την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές -  το  οποίο  είναι ένα  ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων.




Παρουσιάζει μάλιστα ανάγλυφα τα έθιμα της εποχής,  καθώς οι πιστοί καλούνταν να  θυσιάσουν τον μήνα Ανθεστηριώνα σε κάποιον θεό ένα μικρό κατσίκι, μαύρο, που να έχει βγάλει  δύο δόντια (!)  σε  άλλον   θεό  ένα τράγο, καφετή ή κόκκινο  και  τέλος στη θεά Αθηνά   ένα  αρνάκι! 


Η επιγραφή αυτή  αποτελείται από 65 στίχους  αλλά το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Να  σημειωθεί  ότι η  στήλη   είχε  περιέλθει  στην κατοχή του Μουσείου  Γκέτι  το 1979.


 Οι αρχαιότητες, που  επαναπατρίσθηκαν,  θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί  για έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο  ενώ  το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.


Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"
Πηγή εικόνων: Εφημερίδα "Το Βήμα", Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια