Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας φύλακας η αιτία για δύο χρόνια "λουκέτου" σε Βυζαντινό μνημείο

Αποκαταστάθηκε με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστό και μη επισκέψιμο καθώς δεν έχει τοποθετηθεί φύλακας α...


Αποκαταστάθηκε με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ,
αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστό και μη επισκέψιμο
καθώς δεν έχει τοποθετηθεί φύλακας
από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κλειστό και αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δύο χρόνια το σημαντικότερο Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Επισκοπή του Δήμου Πλατανιά -γνωστός και ως «ροτόντα»- στην Επισκοπή του Δήμου Πλατανιά.


Το μνημείο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων με κεντρικό πυρήνα τον Βυζαντινό κυκλοτερή ιερό ναό του 6ου μ.Χ. αιώνα.


Ο ναός αυτός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, λόγω της κυκλικής κάτοψης του ονομάστηκε «ροτόντα» και είναι ο μοναδικός ναός της Κρήτης σε σχήμα κυκλικό.
Επίσης μαζί με τη ροτόντα της Θεσσαλονίκης (Αγ. Γεώργιος) είναι οι δύο πιο καλοδιατηρημένοι ναοί σε ρυθμό ροτόντας από τους συνολικά τρεις που υπάρχουν σε ολόκληρα τα Βαλκάνια (ο τρίτος είναι στην πόλη Conjum της πρώην Γιουγκοσλαβίας).


Η ροτόντα της Επισκοπής αποκαταστάθηκε με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστή και μη επισκέψιμη καθώς δεν έχει τοποθετηθεί φύλακας από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Τα καλοκαίρια –όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής- καθημερινά δεκάδες τουρίστες φτάνουν στην Επισκοπή για να επισκεφθούν τη ροτόντα και απογοητεύονται καθώς βρίσκουν την πόρτα κλειστή.


Παράλληλα οι κάτοικοι της Επισκοπής ζητούν από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη φύλακα ώστε να είναι επισκέψιμο αυτό το σημαντικό μνημείο.


Αλληλέγγυοι στο αίτημα των κατοίκων εμφανίστηκαν –με δηλώσεις τους- τόσο ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης.




Πηγή: CretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια