Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Μ. Βρετανία

Ως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων ετών χαρακτηρίζουν ειδικοί τον θησαυρό αρχαίων ρωμαϊκών νομισμάτων, 2.000 και πλέον ετώ...


Ως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων ετών χαρακτηρίζουν ειδικοί τον θησαυρό αρχαίων ρωμαϊκών νομισμάτων, 2.000 και πλέον ετών που ανακαλύφθηκαν στο Staffordshire της Μ. Βρετανίας. 


Τα ασημένια νομίσματα ήρθαν στο φως από τον Scott Heeley με την χρήση μεταλλικού ανιχνευτή. Σε ένα από τα 242 νομίσματα απεικονίζεται ο Μάρκος Αντώνιος, πιστός φίλος του Ιούλιου Καίσαρα.


Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στην περιοχή, στην οποία είχε βρεθεί ο Θησαυρός του Staffordshire, μια συλλογή χρυσών νομισμάτων της Αγγλοσαξωνικής περιόδου.


Οι ειδικοί του Βρετανικού Μουσείου συνέταξαν μια αναφορά για το εύρημα ενώ την ίδια στιγμή μια ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης θα εκτιμήσει την πραγματική αξία τους.


Ο Ian Richardson, ο αρχειοφύλακας του μουσείου, επιβεβαίωσε ότι τα νομίσματα είναι του 1ου και 2ου αιώνα. «Ανακαλύπτουμε αρκετούς θησαυρούς κάθε χρόνο αλλά ο συγκεκριμένος είναι μεγάλης αξίας. Ένας μεγάλος θησαυρός 52.000 νομισμάτων είχε βρεθεί στο Somerset το 2010 αλλά περιείχε χάλκινα νομίσματα. Αυτά είναι ασημένια και είναι πρωιμότερης περιόδου. Στον νομισματικό κόσμο, πρόκειται για αξιόλογο εύρημα»


Ο Scott Heeley, συντηρητής στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δήλωσε: «Έμοιαζαν περισσότερο με σοκολατένια κουμπιά λόγω της λάσπης που τα περιέβαλλε. Σοκαρίστηκα ότι κατάλαβα τι είχα στα χέρια μου. Αυτό που με ανατριχιάζει είναι ότι έφερα στο φως ένα κομμάτι της ιστορίας».Ο Heeley θα μοιραστεί το ποσό ανταμοιβής με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου όπου βρέθηκαν τα ρωμαϊκά νομίσματα.


Ο κ. Heeley έκανε την ιστορική αυτή ανακάλυψη στα πλαίσια ανασκαφής με το Timeline Detection group. Μετά από αρκετές ώρες έρευνας, ο μεταλλικός ανιχνευτής του 50χρόνου άρχισε να δίνει ισχυρό σήμα και ο Heeley σταμάτησε αμέσως. Ένα ασημένιο νόμισμα ήρθε στο φως με την πρώτη φτυαριά ενώ ο ανιχνευτής χτύπαγε σαν τρελός.


Ο Heeley αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο φίλος μου Dean μου φώναζε: «Θεέ μου, σου έπεσε το τζάκποτ!». Κάθε φτυαριά έφερνε στο φως ασημένια νομίσματα. Έτρεμα από την χαρά μου!».


Αμέσως κλήθηκε βοήθεια από αρχαιολόγους και μετά από μερικές ώρες ανασκαφής, αποκαλύφθηκαν 242 νομίσματα και κάποια θραύσματα. Η ανακάλυψη του κ. Heeley ήρθε στα δύο χρόνια ενασχόλησής του με το χόμπι της χρήσης μεταλλικών ανιχνευτών.


Ο Θησαυρός του Stafforshire ανακαλύφθηκε στην περιοχή μεταξύ Brownhills και Burntwood το 2009 με την χρήση μεταλλικού ανιχνευτή από τον Terry Herbert. Σε μια πρόσφατη περιοδεία του θησαυρού στην Αμερική, χαρακτηρίστηκε ως «παγκόσμιο φαινόμενο» καθώς περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες προσήλθαν για να τον δουν.




Πηγή: The Archaeology News Network 

Δεν υπάρχουν σχόλια