Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα ίχνη ενός κλεμμένου αρχαιοελληνικού κράνους

Το αρχαιοελληνικό κράνος που βρέθηκε την δεκαετία του 1950 στο νησί Giglio της Ιταλίας είναι παρόμοιο με αυτό που εικονίζεται και ανακ...

Το αρχαιοελληνικό κράνος που
βρέθηκε την δεκαετία του 1950
στο νησί Giglio της Ιταλίας
είναι παρόμοιο με αυτό που εικονίζεται
και ανακαλύφθηκε πρόσφατα
στον κόλπο της Χάιφα στο Ισραήλ

Αρχαιολόγος της Οξφόρδης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, τον εντοπισμό ενός αρχαιοελληνικού κράνους 2500 χιλιάδων ετών που έχει χαθεί εδώ και 30 χρόνια.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Mensun Bound πήρε μέρος στην υποβρύχια ανασκαφή ενός ετρουσκικού ναυαγίου, 2500 χιλιάδων ετών στη νήσο Giglio, της Ιταλίας. Αλλά από τα πολλά ευρήματα που έφερε στην επιφάνεια, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ένιωθε πάντα ότι κλάπηκε ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά αντικείμενα του ναυαγίου.

Ένα χάλκινο κράνος, που πιστεύεται ότι σήμερα η αξία του ξεπερνάει αρκετά εκατομμύρια, είχε ήδη ανακτηθεί από γερμανό δύτη, όταν το ναυάγιο ανακαλύφθηκε 20 χρόνια πριν την ανασκαφή. Ο κ. Bound έχει περάσει δεκαετίες ψάχνοντας τα ίχνη του, ενώ τώρα του έχει ζητηθεί από τους Ιταλούς  να διευθύνει μια διεθνής καμπάνια-έκκληση προκειμένου να βρεθεί.

Οι Ιταλικές αρχές ελπίζουν να το στεγάσουν σε ένα μουσείο στο Giglio μαζί με άλλα αντικείμενα από το αρχαίο ναυάγιο.

Το κράνος εντοπίστηκε στη Γερμανία το 1982, όταν βρήκε τον δύτη καλώντας τηλεφωνικά όσους είχαν το ίδιο όνομα με αυτόν. Λόγω της υψηλής αξίας του, το χάλκινο κράνος φυλασσόταν σε τράπεζα.

Ο κ. Bound κατάφερε να το φωτογραφήσει, να το σχεδιάσει ακόμη και να το φορέσει. Αλλά ήταν η τελευταία φορά που το είδε.

Ο 59χρόνος ερευνητής  δήλωσε: «Ελπίζουμε το μουσείο να αποτελέσει μια μέρα την μόνιμη στέγη για το κράνος, το οποίο είναι το πιο θεαματικό εύρημα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο νησί και ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της Ιταλίας. 

Έχω δει όλα τα ελληνικά κράνη που υπάρχουν, και αυτό είναι μακράν το ομορφότερο. Είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί έρχεται από ένα γνωστό αρχαιολογικό χώρο των αρχών του 6ου π.Χ. αιώνα.

Κατασκευασμένο από ένα μόνο φύλλο χαλκού και διακοσμημένο με φίδια και αγριογούρουνα, δεν υπάρχει παρόμοιο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της αρχαίας τέχνης και της τεχνολογίας που δεν θα μπορούσε να αντιγραφεί από ένα σύγχρονο τεχνίτη.»

Οκτώ χρόνια πριν, ο κ. Bound, ο οποίος ζει στο Horspath, του ζητήθηκε από εμπόρους να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα ενός κράνους στην Ελβετία. Δεν πήγε ποτέ στον πλειστηριασμό. Πριν προλάβει να φτάσει στην Ελβετία το κράνος είχε ήδη πουληθεί σε ιδιώτη.

Ο κ. Bound υποψιάζεται ότι το κράνος αποτελεί πλέον μέλος ιδιωτικής συλλογής. Η αρχική πρόκληση είναι να βρει τον ιδιοκτήτη του, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ιταλικές αρχές.

Ο δήμαρχος του Giglio, Sergio Ortelli, δήλωσε: «Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όποιον έχει το κράνος, και στο πνεύμα της φιλίας, και εξ ονόματος του λαού του Giglio, να του ζητήσω να το επιστρέψει πίσω. Επίσης, προσκαλώ όποιον το έχει στην συλλογή του σε μια τελετή που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του χαμένου θησαυρού του νησιού μας.»



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια