Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μέγαρο Μουσικής αφουγκράζεται τον Αισχύλο

Ο αισχύλειος λόγος και η μουσική θ΄ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 2500 χρόνια στον χώρο της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, κοντά στο αρχα...


Ο αισχύλειος λόγος και η μουσική θ΄ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 2500 χρόνια στον χώρο της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, κοντά στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Ο λόγος για την συναυλία που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» το Σάββατο, 22/9, στις 20.00.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο του Γιώργου Κουρουπού «Μονόλογος» που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση και είναι βασισμένο σε δύο μονολόγους του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και έργα των Ξενάκη, Βιβάλντι και Γκλουκ. Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Συμμετέχουν οι σολίστ Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Τάσος Αποστόλου (μπασοβαρύτονος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος).

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με σεβασμό στον χώρο- οι θεατές θα είναι σε περιορισμένο αριθμό, εκείνον που ορίζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- όχι περισσότεροι από 500 συνολικά, ενώ ο ήχος και ο λόγος θα ακούγονται και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτραπεί μόνο στους θεατές μόνο με την επίδειξη των δελτίων εισόδου που θα έχουν προμηθευτεί από τα εκδοτήρια του Μεγάρου (από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου).


Το Θέατρο

Το θέατρο του Διονύσου θεμελιώθηκε πιθανώς τον 6ο π.Χ. αι., στην περίοδο της δυναστείας των Πεισιστρατιδών, που με τα τότε δεδομένα θεωρείται γιγάντιο τεχνικό έργο. Έκτοτε επανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε πολλές φορές και έτσι είναι δύσκολο να καθορισθεί ποια ήταν η αρχική του μορφή. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Από την κεντρική κερκίδα του θεάτρου σώζονται σήμερα μόνο 13 σειρές εδωλίων.

Το θέατρο ήταν αρχικά μόνο ένα μέρος του περιβόλου ή τεμένους του Διονύσου. Ο περίβολος περιείχε τον αρχαιότερο ναό του Διονύσου και έναν θυσιαστικό βωμό. Αργότερα προστέθηκε μια αίθουσα ή στοά εξαλείφοντας τον παλαιότερο ναό και χτίστηκε ένας δεύτερος ναός επεκτείνοντας νότια τα όρια του περιβόλου.

Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 15000 περίπου θεατές που κατανέμονταν σε κερκίδες. Η απόσταση της πρώτης σειράς (προεδρία) από την τελευταία εκτιμάται γύρω στα 80 μέτρα, ενώ από τους ηθοποιούς γύρω στα 12 μέτρα. Η ψηλότερη σειρά θέσεων του θεάτρου υψωνόταν περίπου 35 μέτρα επάνω από το χαμηλότερο μέρος του περιβόλου και, πριν από την κατασκευή της στοάς και της σκηνής, οι θεατές μπορούσαν να δουν τον ναό και τον θυσιαστικό βωμό από το θέατρο. Το πιο σημαντικό για τους Αθηναίους, βέβαια, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Διόνυσος (αντιπροσωπευόμενος από το λατρευτικό του άγαλμα στην μπροστινή σειρά) μπορούσε να βλέπει όχι μόνον τις παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του, αλλά και τις θυσίες που προσφέρονταν στον βωμό του.



Πηγές: Εφημερίδα "Το Βήμα" , "Βικιπαιδεία"

Δεν υπάρχουν σχόλια