Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ρωμαϊκή πόλη στις πύλες του Ατλαντικού

Στην περιοχή της Tarifa (Cádiz) και απέναντι από τις ακτές του Μαρόκου, η Baelo Claudia είναι μια από τις καλύτερες διατηρημένες ρωμαϊκές π...


Στην περιοχή της Tarifa (Cádiz) και απέναντι από τις ακτές του Μαρόκου, η Baelo Claudia είναι μια από τις καλύτερες διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις της Ισπανίας.

Κηρυγμένη ως εθνικό ιστορικό μνημείο το 1925, η κάποτε ευημερούσα ρωμαϊκή πόλη ιδρύθηκε στα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα.

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Alicante μελέτησε μέρος των εναπομεινάντων ερειπίων το 2009. Το έργο, το οποίο ασχολείται με την αρχαιολογική ανασκαφή του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης, έχει επικεφαλή τον καθηγητή Fernando Prados Martínez και έχει την υποστήριξη πολλών ερευνητών από πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο ανήκει στο περιφερειακό Υπουργείο Πολιτισμού της Ανδαλουσίας.

Το αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο από τις αρχές του 20ου αιώνα έφερε στην επιφάνεια την καλύτερη ίσως διατηρημένη πόλη από την Αυτοκρατορική Περίοδο της Ιβηρικής χερσονήσου, αν και πολλά στοιχεία την συνδέουν και με τον αφρικανικό κόσμο της Μαυριτανίας-Καρχηδόνας, ιδιαίτερα εμφανή σε ορισμένα αρχιτεκτονικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του forum και της περιοχής του ναού. Η νεκρόπολη παρουσιάζει επίσης ξεκάθαρα χαρακτηριστικά της Καρχηδονιακής παράδοσης στα πρώιμα στάδια.

Συγκρότηση περίπλοκου αστικού ιστού ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ.

Η Baelo Claudia είναι η κατάληξη μιας περίπλοκης εξέλιξης του αστικού ιστού που ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ., όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες έρευνες. Η Baelo ήταν το αποτέλεσμα της εξέλιξης ενός μεικτού πληθυσμού, που αποτελείτο από την τοπική φυλή και την ανάμειξή της με τις εισερχόμενες ομάδες, αρχικά Αφρικανοί και στην συνέχεια οι Ρωμαίοι. Η ανάμειξη αυτή συνδέεται πάντα με την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, κυρίως της αλιείας και του εμπορίου ψαριών, καθώς και με την γεωστρατηγική θέση της πόλης, που βρίσκεται κυριολεκτικά στις πύλες του ωκεανού.

Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη Baelo Claudia στις ακτές της Ισπανίας.
Η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Alicante διενεργεί το έργο με τίτλο «Θάνατος και τελετουργίες κηδειών στην Baelo Claudia (Cádiz)», το οποίο η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας πρόσφατα ενέκρινε να αναπτυχθεί για τα επόμενα έξι χρόνια. Η μελέτη της νεκρόπολης θα επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις αρχαίες τελετουργίες των κηδειών αλλά και να προετοιμάσουν την ένταξη του χώρου για μια νέα ξενάγηση. Η επέκταση αυτή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης θα ολοκληρώσει την τρέχουσα περιοδεία που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης του χώρου, η οποία ξεκινά από το υπέροχο μουσείο που άνοιξε το 2007, και το οποίο επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 άτομα το χρόνο.

Η ανασκαφική περίοδος 2012

Στην φετινή περίοδο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι ανασκαφές του πανεπιστημίου επικεντρώθηκαν στη μελέτη της κεντρικής περιοχής της νεκρόπολης και αποκάλυψε πολλά ταφικά μνημεία, μερικά από αυτά μνημειακών διαστάσεων και άλλες μικρότερες κατασκευές επίσης ενδιαφέρουσες, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν παλαιότερες κατασκευαστικές φάσεις.

Η φετινή ανασκαφική περίοδος επικεντρώθηκε
στον κεντρικό τομέα της νεκρόπολης.
Ανάμεσα στα ευρήματα, ο Fernando Prados επισημαίνει την ύπαρξη αρκετών τάφων συγκεντρωμένων σε κεραμικά αγγεία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης πλήρης ταφές με κτερίσματα. Φοιτητές και απόφοιτοι των πανεπιστημίων του Alicante, του Cadiz, του Stanford και της Zaragoza συμμετέχουν σε αυτό το ανασκαφικό έργο που χρηματοδοτείται από διάφορα ιδρύματα της Ανδαλουσίας.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια