Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ξαναζωνταντεύουν» τα μοναστήρια

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της γενικής γραμματέα Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πέρσι τον Απρίλιο, στο Νησί, όπου παρουσία των τοπικών αρχ...

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη
της γενικής γραμματέα Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη,
πέρσι τον Απρίλιο, στο Νησί,
όπου παρουσία των τοπικών αρχών
διαβεβαίωσε ότι το έργο της αποκατάστασης
των μονών αποτελεί
προτεραιότητα για το υπουργείο.
Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο,
το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ
Τον χειμωνιάτικο καιρό προσπαθεί να προλάβει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να βάλει ένα ακόμα «λιθαράκι» στο έργο της αποκατάστασης και συντήρησης των μοναστηριών στο Νησί Ιωαννίνων, το οποίο χρηματοδοτείται με 995.000 ευρώ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).



Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να διασώσει τα σημαντικά αυτά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και να παραδώσει στο κοινό ένα ολοκληρωμένο μνημείο. Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, εξασφαλίζεται αν μη τι άλλο η λειτουργικότητα του χώρου των μοναστηριών ως ενιαίου συνόλου θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. 

«Το έργο αυτό του ενός εκατ. ευρώ περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας εργασίες στα μοναστήρια στο Νησί. Εργασίες που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν η Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν είχε στα χέρια της ολοκληρωμένες μελέτες τις οποίες διέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού» τονίζει η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου. 

Εργάτες και συντηρητές θα δουλέψουν στις Μονές Φιλανθρωπηνών, Ελεούσης, Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και Ντίλιου. Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνουν συγκεκριμένα εργασίες αντικατάστασης ή επισκευής στεγών, στερέωσης τοιχοποιιών, αποκατάστασης μορφολογικών στοιχείων, κατασκευής αποστραγγιστικού δικτύου, δημιουργίας διαδρομών για τους επισκέπτες με κατάλληλη σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης, ηλεκτροφωτισμού. «Αυτόν τον καιρό ‘τρέχουμε’ τις διαδικασίες για να κάνουμε τους πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την αποκατάσταση των στεγών» λέει η κα Παπαδοπούλου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η δουλειά που θα γίνει στις τοιχογραφίες. Θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες της Μονής Ελεούσας και θα γίνει έλεγχος των συντηρημένων από τη δεκαετία του 1970 τοιχογραφιών των Μονών Φιλανθρωπηνών και Ντίλιου, και αν χρειαστεί και σποραδικές εργασίες επί των τοιχογραφιών.

Για το έργο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Νησί, ο δήμος Ιωαννιτών δείχνει ιδιαίτερο και αναμενόμενο ενδιαφέρον. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των μοναστηριών, εκφράζοντας τη βούληση της δημοτικής αρχής να βοηθήσει όπως μπορεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Φίλιος ενημέρωσε ότι στον χώρο των μοναστηριών υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και για τις οποίες απαιτείται νέα χρηματοδότηση. 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαμόρφωση του σκευοφυλακίου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, και στην εκτεταμένη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. «Μελέτες για αυτά τα έργα υπάρχουν. Όσο για τα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Καλογιάννης με διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις για έργα θρησκευτικού περιεχομένου» τόνισε. Το ενδιαφέρον του κ. Φίλιου για τα μοναστήρια σχετίζεται και με την εξαγγελία του για τη σύσταση και λειτουργία ιδρύματος με αντικείμενο τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ιστορία στο Νησί. 


Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια