Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκή κούκλα από κουρέλια

Κούκλα ρωμαϊκής εποχής, 1ος - 5ος αι. μ.Χ. κατασκευασμένη στην Αίγυπτο. Η σπάνια αυτή παιδική κούκλα κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο, πιθ...

Κούκλα ρωμαϊκής εποχής, 1ος - 5ος αι. μ.Χ.
κατασκευασμένη στην Αίγυπτο.

Η σπάνια αυτή παιδική κούκλα κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο, πιθανότατα από τον πρώτο ως  πέμπτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σήμερα στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.


Αυτή η κούκλα της ρωμαϊκής εποχής έχει αρκετά καλά καθορισμένη μορφή, με κεφάλι και σώμα. Οι βραχίονες είναι κατασκευασμένοι από ένα μακρύ ρολό λινού υφάσματος, το οποίο έχει προσαρτηθεί στο πίσω μέρος. Ολόκληρη η κούκλα είναι κατασκευασμένη από χοντρό λινό ύφασμα και γεμισμένη με κουρέλια και κομμάτια παπύρου. Χρωματιστό μαλλί, το οποίο έχει πλέον ξεθωριάσει, χρησιμοποιήθηκε σε τμήματα του προσώπου και του σώματος. 

Το φύλο της κούκλας είναι ασαφές, αν και η παρουσία μιας μικρής γυάλινης χάντρας στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού υποδεικνύει στολίδι για τα μαλλιά, άρα πιθανολογείται ότι πρόκειται για θηλυκό. Εκτός από τις κούκλες, τα παιδιά είχαν στην διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα, όπως ζωάκια, στρατιώτες, σπιτάκια για κούκλες με μικροσκοπικά έπιπλα, σβούρες, στεφάνια και μάρμαρα.

Στον αρχαίο κόσμο οι κούκλες ήταν συνήθως κατασκευασμένες από κουρέλια, ξύλο, κόκαλο ή ψημένο πηλό, και ποικίλλουν σε μορφή, από τα απλά σπιτικά παιχνίδια όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα μέχρι μικροσκοπικά έργα τέχνης, με λεπτοδουλεμένα χαρακτηριστικά και κινούμενα μέρη σώματος.

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο οι κούκλες δεν ήταν τόσο δημοφιλείς κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως είναι τώρα, αλλά σχετικά λίγες έχουν διασωθεί λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα των υλικών τους. Η συγκεκριμένη κούκλα επέζησε χάρη στις πολύ ξηρές συνθήκες σε ορισμένα μέρη της Αιγύπτου, οι οποίες συνέβαλαν στη διατήρηση των βιολογικών στοιχείων αντικειμένων όλων των τύπων, από σανδάλια, έπιπλα και καλάθια με πινέλα, κουτιά, μέχρι και είδη για τα μαλλιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια