Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η όαση της Πέτρας στην Ιορδανία

Περίπου 15 χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης της Πέτρας, οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leiden έχουν ανακαλύψει ένα εντυπωσιακό δίκτ...


Περίπου 15 χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης της Πέτρας, οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leiden έχουν ανακαλύψει ένα εντυπωσιακό δίκτυο αρχαίων μέτρων εξοικονόμησης νερού καθώς και συστήματα άρδευσης.

Η διαχείριση των υδάτων στην έρημο

«Μια τεράστια πράσινη όαση» περιγράφει την περιοχή ο Δρ. Ir. Mark Driessen. «Έτσι πρέπει να έμοιαζε αυτό το μέρος της ερήμου κατά την αρχαιότητα».

Στην αρχαιότητα, ένα ευφυές σύστημα υπόγειων καναλιών, χαραγμένο στο βραχώδες υπόστρωμα από ασβεστόλιθο, καθώς και ειδικά κατασκευασμένα υδραγωγεία και δεξαμενές με χωρητικότητα εκατομμυρίων λίτρου νερού, μετέτρεψαν την περιοχή σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο. Αυτό αποτελεί ένα φανταστικό παράδειγμα της αρχαίας τεχνολογίας διαχείρισης υδάτων, το οποίο κατασκευάστηκε για την άρδευση των ενοποιημένων αγροτικών συστημάτων της περιοχής.

Τα κανάλια είχαν σχεδιαστεί για τη συλλογή
και τη διανομή των πολύτιμων υδάτινων πόρων κοντά στο Udhruh.
Ο Δρ. Driessen, διευθυντής του προγράμματος Udhruh Archaeological Project, δήλωσε: «Χάρη στον ενθουσιασμό και τη σκληρή δουλειά των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιολογίας έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τα διαφορετικά στοιχεία αυτού του συγκροτήματος, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια τεράστια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας έτσι τα κενά σε αυτό το συναρπαστικό αρχαιολογικό παζλ».

Είναι πιθανό ότι αυτά τα μέρη του γεωργικού συστήματος - το οποίο σίγουρα αξιοποιήθηκε κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ., είχαν ήδη εδραιωθεί τουλάχιστον 2000 χρόνια πριν. Ανάλυση του κονιάματος και άλλων αντικειμένων, όπως κεραμικών θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό μιας ακριβής ημερομηνίας χρονολόγησης του συστήματος.

Ένα πλήρες ρωμαϊκό φρούριο

Το Udhruh Archaeological Project  ξεκίνησε το 2011 ως ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden και του Petra College for Tourism and Archaeology of the Al-Hussein Bin Talal University. Έρευνες που διεξήχθησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μέσα και γύρω από το ρωμαϊκό φρούριο του Udhruh έχουν οδηγήσει σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η εξερεύνηση του 4,7 εκταρίων ρωμαϊκού φρουρίου του Udhruh δείχνει ότι αυτό είναι ίσως το πιο άθικτο φρούριο του συνόλου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Έρευνα κοντά στο ρωμαϊκό φρούριο της Udhruh.
Σε αρκετά σημεία τα εξωτερικά τείχη και οι πύργοι στέκονται ακόμα σε πολλά μέτρα ύψος ενώ τα εσωτερικά κτίρια βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα μπάζων, πάχους μεγαλύτερου των 2,5 μέτρων. Τα λατομεία που παρείχαν την πέτρα για την κατασκευή του φρουρίου έχουν εκτενώς ερευνηθεί. Καλύπτουν μια έκταση πολλών στρεμμάτων και είναι από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν σε ρωμαϊκές επαρχίες.

Ο χώρος του Udhruh πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο μύρου και λιβανιού, μέσω του οποίου οι Ναβαταίοι απέκτησαν τον πλούτο τους, και η πρωτεύουσα τους η Πέτρα, την ευημερία της. Η αρχαιολογική έρευνα έχει ως στόχο την έρευνα της ανάπτυξης του εμπορίου και την μεταμόρφωση του τοπίου από την εποχή των Ναβαταίων και τη Ρωμαϊκή-Βυζαντινή εποχή μέχρι την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Το να πρασινίσεις μια άγονη έρημο είναι μόνο ένα μέρος από τα τεχνολογικά οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν πρακτική χρήση σήμερα. Η Udhruh προσφέρει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την εφαρμογή της αρχαιολογίας και της διεπιστημονικής έρευνας που σχετίζονται με την αειφόρο σύγχρονη γεωργική χρήση.

Η έρευνα στην νότια Ιορδανία θα συνεχιστεί το Μάιο και τον Ιούνιο του 2013.

Μπορείτε να επισκεφθείτε εικονικά το φρούριο του Udruh εδώ.




Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια