Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άραχθος: «Στο φως» μνημείο του 3ου αιώνα π.Χ.

Το γεφύρι της Άρτας στον ποταμό Άραχθο. Ένα ταφικό μνημείο με επιτύμβια στήλη, πάνω στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών, απ...



Το γεφύρι της Άρτας στον ποταμό Άραχθο.
Ένα ταφικό μνημείο με επιτύμβια στήλη, πάνω στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών, αποκάλυψε ο Άραχθος, κοντά στο γεφύρι της Άρτας, και το... έπνιξε πάλι, μεταθέτοντας για την επόμενη χρονιά τις ελπίδες των αρχαιολόγων να προσθέσουν μια ακόμη ψηφίδα στην προϊστορία της πόλης.



 Το μνημείο ήρθε στο φως στη διάρκεια εργασιών στην κοίτη του ποταμού, την περασμένη Παρασκευή, όταν έκλεισαν οι πόρτες του φράγματος Ιμαρέτ, αλλά οι δυνατές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου υποχρέωσαν τον Δήμο Άρτας να ανοίξει και πάλι το φράγμα, έτσι τα νερά κατέκλυσαν τον χώρο.

«Η αυτοψία έδειξε ότι πρόκειται για ένα μνημείο ταφικό, που χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους, 3ος - 2ος π.Χ. αιώνας. Διακρίνεται ο περίβολος του μνημείου και μία επιγραφή με ονόματα, ενώ δεν έχουν βρεθεί τα όριά του, ούτε τάφοι», είπε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ανθή Αγγέλη. Το μνημείο αποκαλύφθηκε όταν τραβήχτηκαν τα νερά για να γίνει ο καθαρισμός της κοίτης, αλλά καλύφθηκε και πάλι από όγκους νερού, αφού άνοιξε το φράγμα για να μην πλημμυρίσει ο κάμπος και η πόλη της Άρτας.



Πηγή: Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Εφημερίδα " Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια