Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ζώντες αρχαιολογικοί χώροι

Το οικόπεδο της ρωμαϊκής οικίας κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ένας από τους δύο χώρους όπου έχει  δώσει βάρος αυτήν τη στιγμ...

Το οικόπεδο της ρωμαϊκής οικίας κάτω
από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης,
ένας από τους δύο χώρους όπου έχει
 δώσει βάρος αυτήν τη στιγμή η Κ΄ ΕΠΚΑ

Με γρήγορους ρυθμούς και με το βάρος των εργασιών να έχει πέσει το τελευταίο διάστημα στο οικόπεδο της διώροφης ρωμαϊκής οικίας κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στην οικία Μενάνδρου, προχωρά το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.


Το έργο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ και στόχο την ανάδειξη επιφανειακών και ανασκαφικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως. Στο πλαίσιό του, πραγματοποιούνται εργασίες σε επτά συνολικά σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στις ρωμαϊκές θέρμες, στην πάροδο Κορνάρου στο Συνοικισμό, στη ρωμαϊκή οικία της οδού Κιουταχείας και Θεολύτου στην ίδια περιοχή, στην οικία Μενάνδρου που βρίσκεται στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού, στο Ιερό του Μαλόεντος Απόλλωνος στην οδό Μαβίλη - Λόγγου στην Επάνω Σκάλα, στο υστερορωμαϊκό οικοδόμημα πίσω από το ιερό του Μητροπολιτικού Ναού, αλλά και στο ιερό της Κυβέλης και τη διώροφη ρωμαϊκή οικία που βρίσκεται κάτω από το οικόπεδο του 8ου Δημοτικού Σχολείου.


Ως «όρια» της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης τίθενται το Αρχαίο Θέατρο και το Κάστρο, εξασφαλίζοντας έτσι μια διαχρονική θεώρηση της ιστορίας της, ενώ στο σύνολο του έργου εντάσσονται και δύο ολοκληρωμένα ήδη έργα, που αφορούν σε δύο σημαντικά μνημεία: το επιθαλάσσιο τείχος και τη μεγάλη στοά στο οικόπεδο του Δήμου, στην οδό Ναυμαχίας Έλλης, καθώς και μια ρωμαϊκή οικία με τμήμα του αρχαιότερου τείχους της πόλης, στην οδό Νικομηδείας.


Αναδεικνύονται τα ψηφιδωτά

Η ρωμαϊκή οικία κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και η οικία Μενάνδρου, είναι οι δύο χώροι όπου έχει δοθεί κυρίως το βάρος των εργασιών που υλοποιεί η Κ΄ ΕΠΚΑ τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για δύο χώρους που περιλαμβάνουν σημαντικά ψηφιδωτά. Ειδικά η οικία Μενάνδρου, είναι μια πλούσια διακοσμημένη οικία του 3ου αι. μ.Χ., με ψηφιδωτό δάπεδο, όπου εικονίζονται ο ποιητής Μένανδρος σε προτομή, η μούσα Θάλεια με τα σύμβολά της, την κωμική προσωπίδα και μία ράβδο και σκηνές από κωμωδίες του Μενάνδρου. Αλλά και στη ρωμαϊκή οικία που βρίσκεται κάτω από το οικόπεδο του 8ου Δημοτικού Σχολείου, στο Συνοικισμό, έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα λείψανα μιας πλούσιας ρωμαϊκής ιδιωτικής οικίας ή «έπαυλης», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη της οποίας πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης της εισόδου, ενός περιμετρικού διαδρόμου επισκεπτών και κατασκευή στεγάστρου για την προστασία των ψηφιδωτών, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη συντήρηση και οι στερεώσεις των αρχαίων τοίχων.

«Προσπαθούμε να επικεντρώσουμε τις εργασίες αποκατάστασης με όλο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε σε αυτούς τους δύο χώρους, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που είναι να γίνουν σ’ αυτούς και να μπορέσουμε στη συνέχεια να εστιάσουμε σε άλλους χώρους του έργου της ενοποίησης», λέει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου.

Σημειώνεται ότι σειρά εργασιών υλοποιούνται παράλληλα και στο οικόπεδο Ηλιάδη, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο.




Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια