Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίες σήραγγες υπονόμων κινδυνεύουν με κατάρρευση στην Ρώμη

Ο Cloaca Maxima, τo γιγάντιο υπόγειο κανάλι που διέρχεται κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας τραπεζικής αγ...



Ο Cloaca Maxima, τo γιγάντιο υπόγειο κανάλι που διέρχεται κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας τραπεζικής αγοράς πριν καταλήξει στον ποταμό Τίβερη, προηγείται της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.



Η 1,5 χλμ. μήκους σήραγγα πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε στο 5ο αιώνα π.Χ. μετά από διαταγή του Lucius Tarquinius Superbus, γνωστού και ως Tarquin the Proud, του τελευταίου βασιλιά της Ρώμης πριν από την ανακήρυξη της δημοκρατίας. Η εντυπωσιακή κατασκευή αναφέρεται πολύ αργότερα από τον Τίτο Λίβιο, Ρωμαίο ιστορικό.

Αλλά μετά από δεκαετίες ανεπαρκούς συντήρησης, το αρχαίο κανάλι είναι φραγμένο με διάφορα συντρίμμια και λάσπη, αυξάνοντας τον φόβο γενικότερου μπλοκαρίσματος και κατάρρευσης.

Μια φιλόδοξη επιχείρηση για καθαρισμό και διατήρηση του αρχαίου συστήματος αποστράγγισης βρίσκεται σε εξέλιξη, από την Τετάρτη και αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

«Θα ελευθερώσουμε το κανάλι από τα συντρίμμια και τα ιζήματα που εμποδίζουν τη ροή του νερού», δηλώνει η Elisabetta Bianchi, αξιωματούχος πολιτιστικής κληρονομιάς, στην εφημερίδα La Repubblica.

«Ακόμα χρειαζόμαστε την χρηματοδότηση γι 'αυτό αλλά θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε δύο χρόνια». Ρωγμές και σχισμές της σήραγγας μελετήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν το περασμένο έτος, μετά τις σοβαρές πλημμύρες του φθινοπώρου που έπληξαν την Ρώμη.

Η στάθμη του Τίβερη είχε ανέβει τόσο ψηλά ώστε στο σημείο που ο Cloaca Maxima συναντά τον ποταμό,  τα νερά των πλημμυρών τον είχαν κρύψει τελείως.
Η πλημμύρα ανέδειξε τις «ανεπάρκειες»  του αρχαίου συστήματος, δήλωσε η Maria Grazia Filetici, αρχιτέκτονας της Αρχής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρώμης.

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένα μεγάλο έργο για να γίνει η Ρώμη ασφαλέστερη (από τις πλημμύρες), από τον βασιλιά Tarquin έγινε κίνδυνος για την σύγχρονη Ρώμη», δηλώνει.
Μηχανικοί θα πρέπει να μετακινήσουν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που φράζουν τη σήραγγα, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών σακουλών, μπερδεμένων με ηλεκτρικά καλώδια και άλλα συντρίμμια.

Το Cloaca Maxima σκάφθηκε αρχικά ως κανάλι από τους πρώτους κατοίκους της Ρώμης, αλλά στη συνέχεια καλύφθηκε για να μετατραπεί σε ένα υπόγειο σύστημα αποχέτευσης.
Διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στη μεσαιωνική εποχή και τελικά ενσωματώθηκε στο σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης της πόλης.



Πηγή: archaeologica.org.mk

Δεν υπάρχουν σχόλια