Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίες σήραγγες ανοίγουν για το κοινό στη Ρώμη

Λίγοι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τα δημόσια λουτρά του Καρακάλλα, που χρονολογούνται από τον ...


Λίγοι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τα δημόσια λουτρά του Καρακάλλα, που χρονολογούνται από τον 3o αιώνα μ.Χ. και θεωρούνται από πολλούς αρχαιολόγους ως τα πιο μεγαλοπρεπή δημόσια λουτρά στη Ρώμη. 



Αυτό το υπόγειο δίκτυο, το οποίο αναμένεται να ξανανοίξει το Δεκέμβριο, αποτελεί τη βάση για μια ξεχωριστή κατασκευή, το μεγάλο Mithraeum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με την διευθύντρια της, Marina Piranomonte. Το Mithraeum μόλις επαναλειτούργησε μετά από ένα χρόνο εργασιών αποκατάστασης που κόστισαν στις αρχαιολογικές αρχές της πόλης γύρω στα 360.000€.

Για να γιορτάσει την επαναλειτουργία του, ο Michelangelo Pistoletto εγκατέστησε το εννοιολογικό του έργο Il Terzo Paradiso (Ο  τρίτος ουρανός), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 στην Μπιενάλε της Βενετίας, στους κήπους που περιβάλλουν τα δημόσια λουτρά. Το έργο, κατασκευασμένο από αρχαία πέτρινα θραύσματα και κομμάτια από κίονες που διατάσσονται σε ένα τριπλό βρόχο, αντιπροσωπεύει την αρμονική ένωση των φυσικών και τεχνολογικών κόσμων, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη. Θα εκτεθεί στις 6 Ιανουαρίου 2013.

Τα Mithraeums αποτελούσαν χώρους λατρείας για τους μυημένους στην θρησκευτική λατρεία του Μιθραϊσμό, ο οποίος επικεντρώνεται γύρω από τον Περσικό θεό Μίθρα και λατρεύτηκε σε όλη την ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τον 1ο έως τον 4ο  αιώνα μ.Χ.. Ένα Mithraeum συνήθως κατασκευαζόταν υπόγεια, είτε σε ένα σπήλαιο ή κάτω από υπάρχοντα κτίρια, ενώ παραδοσιακά ήταν σκοτεινό και χωρίς παράθυρα.

Τα προβλήματα συντήρησης άρχισαν όταν  εγκαταστάθηκαν φεγγίτες. Η παρουσία του ηλιακού φωτός σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του αέρα άλλαξε το μικροκλίμα του υπογείου με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί άλγη στους τοίχους, αλλά και να συλλεχθεί νερό μήκους 25 μέτρων στην κεντρική αίθουσα. Κατά τη διάρκεια των έργων οι φεγγίτες σφραγίστηκαν, ένας θόλος που κατέρρευσε αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ οι τοίχοι και τα δάπεδα καθαρίστηκαν. Εγκαταστάθηκε επίσης σύστημα φωτισμού προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια του φωτός από το κλείσιμο των φεγγιτών.

Το Mithraeum ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα περίπου ενώ στερείται διακόσμησης σχεδόν εξ ολοκλήρου. Παρέμεινε μόνο μια μικρή και κακώς συντηρημένη τοιχογραφία του Μίθρα, αν και η περιοχή έχει άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων ενός λάκκου βάθους δύο μισή μέτρων, από τον οποίο οι μυημένοι λάμβαναν το αίμα του ταύρου που θυσιαζόταν προς τιμήν του θεού.

Το Mithraeum πρόκειται να συνδεθεί με άλλους κλάδους του υπόγειου δικτύου προκειμένου να σχηματιστεί μια ενιαία διαδρομή για τους επισκέπτες, αν και απομένουν ακόμη δύο συνεχόμενοι χώροι να αποκατασταθούν πριν από αυτό μπορέσει να συμβεί. Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.



Πηγή: theartnewspaper.com

Δεν υπάρχουν σχόλια