Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γερμανοί μελετούν βυζαντινό κείμενο

Ο Ι. Μαλάλας έζησε την εποχή του Ιουστινιανού Η «Χρονογραφία» του βυζαντινού ιστοριογράφου Ιωάννη Μαλάλα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρο...

Ο Ι. Μαλάλας έζησε
την εποχή του Ιουστινιανού

Η «Χρονογραφία» του βυζαντινού ιστοριογράφου Ιωάννη Μαλάλα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι, με επικεφαλής ιστορικούς του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, ξεκινούν ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 12 ετών, προκειμένου να αναλύσουν το εκτεταμένο έργο, να το σχολιάσουν με σύγχρονο τρόπο και να το καταστήσουν προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.


«Το πρόγραμμα σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου απόρριψης των βυζαντινών ιστορικών συγγραμμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής του, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Μίσα Μέγερ. Η έρευνα θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα υποστηριχθεί από την Ακαδημία Επιστημών της Χαϊδελβέργης, η οποία θα τη χρηματοδοτήσει με 220.000 ευρώ ετησίως.

Ο Ιωάννης Μαλάλας, που γεννήθηκε περίπου το 490 μ.Χ., έγραψε τη «Χρονογραφία» σε 18 βιβλία στα ελληνικά τον 6ο αιώνα, την εποχή του Ιουστινιανού. Όπως δήλωσε ο κ. Μέγερ, τα βυζαντινά ιστορικά κείμενα, γενικά, «θεωρούνταν μέτρια λογοτεχνία, γραμμένη από αμόρφωτους μοναχούς που παπαγάλιζαν άλλες πηγές, κάνοντας γελοία λάθη στην πορεία. Όμως τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το κείμενο της Χρονογραφίας».

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, η «Χρονογραφία» αποτελεί πολύτιμο ντοκουμέντο, καθώς ουσιαστικά είναι το παλαιότερο γνωστό έργο βυζαντινής παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, δείχνει με ποιον τρόπο οι Βυζαντινοί αντιμετώπιζαν τα ιστορικά ζητήματα.

«Ο στόχος πλέον είναι όχι μόνο να κάνουμε τον Ιωάννη Μαλάλα προσιτό ως τον ''πατέρα'' όλων των βυζαντινών χρονογράφων, αλλά, επίσης να κάνουμε νέες ανακαλύψεις σχετικά με την αντιμετώπιση του παρελθόντος, κατά την κρίσιμη περίοδο ανάμεσα στην ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο μεσαίωνα, χρησιμοποιώντας τη ''Χρονογραφία'' ως παράδειγμα-''κλειδί''», πρόσθεσε ο καθηγητής.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια