Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τερατόμορφοι ιχθυοκένταυροι και Νηρηίδες τα νέα ευρήματα στην Πλωτινόπολη

Τερατόμορφοι ιχθυοκένταυροι και Νηρηίδες είναι τα νέα ευρήματα στην Πλωτινόπολη, τα οποία μας προϊδεάζουν για τις επερχόμενες εντυπωσιακ...


Τερατόμορφοι ιχθυοκένταυροι και Νηρηίδες είναι τα νέα ευρήματα στην Πλωτινόπολη, τα οποία μας προϊδεάζουν για τις επερχόμενες εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τη Ρωμαϊκή πόλη στην αρχαία Θράκη του 2ου αιώνα μ.Χ.



Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την ανασκαφή αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή, «έχουμε την αποκάλυψη της συνέχειας της κεντρικής παράστασης προς τα δυτικά. 
Αποκαλύφθηκε τμήμα της ζώνης με τις θαλάσσιες τερατόμορφες μορφές όπου παριστάνονται ιχθυοκένταυροι και Νηρηίδες. 


Και οι δυο κάθονται πάνω σε δελφίνι, εκ των οπoίων η μια κρατάει ένα μαντήλι σαν πέπλο στο κεφάλι. Είναι πλέον σίγουρο ότι η παράσταση με την προσωποποίηση του Έβρου ποταμού μαζί με την Πλωτινόπολη, δεν είναι η μόνη αλλά αποκαλύπτεται και δεύτερο διάχωρο. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ποια ακριβώς παράσταση απεικονίζεται, γιατί καταστρέφεται από τον μεταγενέστερο παλαιοχριστιανικό τοίχο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ανασκαφική έρευνα την επόμενη χρονιά θα μας επιφυλάξει μεγάλες εκπλήξεις».


Μαζί με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή συνεργάζονται οι: Έφη Παπαϊωάννου-αρχαιολόγος, Χρήστος Κεκές,-αρχαιολόγος, Χρήστος Βασιλείου-εργατοτεχνίτης και ως εργατικό προσωπικό οι Φώτης Καλιαλάκης, Γιώργος Κεμαλάκης, Αντώνης Καραπιπέρης Ηλίας Καραπιπέρης και Δημήτρης Βαρσάμης. Ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Νίκος Λιανός έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη μελέτη κατασκευής των στεγάστρων ενώ ο συντηρητής Διονύσης Καπιζιώνης τη μελέτη αποκατάστασης του ψηφιδωτού.


Πηγή: Σ. Παπαθανάκης, Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια