Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλάκα: Στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης στην οικία Κωλέττη

Ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα σπίτια της Αθήνας όπου θα στεγαζόταν το Αρχείο Καβάφη, η οικία Κωλέττη στην Πλάκα – σε τραγική κατά...



Ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα σπίτια της Αθήνας όπου θα στεγαζόταν το Αρχείο Καβάφη, η οικία Κωλέττη στην Πλάκα – σε τραγική κατάσταση σήμερα λόγω εγκατάλειψης αλλά και κατάληψης από περιθωριακά άτομα – πρόκειται να στεγάσει το σπουδαίο αρχείο, και μοναδικό στο είδος του, των αναστηλωτικών εργασιών που έγιναν και γίνονται στα μνημεία της Ακρόπολης. 



Η είδηση έρχεται έπειτα από την απόκτηση του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση, οπότε η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μπορεί πλέον να αξιοποιήσει το οίκημα για άλλους σκοπούς. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως είχε ζητήσει από χρόνια τη μεταφορά του αρχείου της στο συγκεκριμένο κτίριο, δεδομένου ότι σήμερα βρίσκεται στα υπόγεια του απέναντι κτιρίου. Η κυρία Μαίρη Ιωαννίδου εξάλλου, τέως διευθύντρια της ΥΣΜΑ, στην οποία πλέον είναι ειδική σύμβουλος, επισημαίνει την αναγκαιότητα της στέγασης του αρχείου προκειμένου να είναι εύχρηστο για τους μελετητές, Έλληνες και ξένους, ενώ παράλληλα ορισμένοι χώροι του μπορεί να φιλοξενήσουν διαλέξεις, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ πρόκειται να ενταχθεί το έργο αποκατάστασης της οικίας Κωλέττη, όπως λέει η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Επιβάλλεται ωστόσο επικαιροποίηση της μελέτης, που ήδη υπάρχει, ενώ για την ολοκλήρωσή του έργου θα απαιτηθούν τρία χρόνια.


Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Πολυγνώτου 13 και θεωρείται ότι υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Κωλέττη (στρατηγού και πρωθυπουργού), αν και η μορφή στην οποία διασώζεται σήμερα προέρχεται από ανοικοδόμηση που έγινε το 1860. Αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα συνολικά δηλαδή 550 τ.μ., ενώ ο κήπος του είναι άλλο τόσο. Καθώς είναι μάλιστα σκαρφαλωμένο στο Ριζόκαστρο έχει από τη πίσω πλευρά του μοναδική θέα της Ακρόπολης (στη φωτογραφία αριστερά, η οικία Κωλέττη στην Πλάκα, ερειπωμένη από τους σεισμούς αλλά χωρίς βανδαλισμούς).

Η οικία Κωλέττη ήταν από τα πρώτα κτίρια που αποκτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας, λόγω της παλαιότητάς της όμως υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς του 1999, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεταξύ άλλων, σοβαρά στατικά προβλήματα. Οι πρώτες επεμβάσεις για την άρση της ετοιμορροπίας του έγιναν εγκαίρως, το 2003 όμως σταμάτησαν εντελώς. 

Η νέα συζήτηση για το κτίριο άρχισε επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού, όταν αποφασίσθηκε η παραχώρησή του για να στεγάσει το Αρχείο Καβάφη, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Παύλο Γερουλάνο στη συνέχεια, με την προοπτική της χορηγίας 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την αποκατάστασή του. Με τις νέες εξελίξεις τα χρήματα αυτά δεν ήταν δυνατόν να δοθούν, έτσι ύστερα από την αγορά του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση η οικία Κωλέττη επιστράφηκε στο κράτος.

Αιωνόβιοι φοίνικες αλλά και νεραντζιές, ανακατεμένα με σκουπίδια και περιττώματα, καταλαμβάνουν σήμερα την αυλή του ενώ το ίδιο το κτίσμα, κόσμημα κάποτε, είναι πλέον αποδέκτης κάθε είδους βανδαλισμού, όπως και τα περισσότερα αυτής της περιοχής.



Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια