Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αργολίδα: Ιερό της Μυκηναϊκής εποχής στην κορυφή του Αραχναίου

Το οροπέδιο του όρους Αραχναίο στην Αργολίδα Μυκηναϊκή λατρεία ψηλά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας του όρους Αραχναίου της Αργολίδας μαρτ...

Το οροπέδιο του όρους Αραχναίο στην Αργολίδα


Μυκηναϊκή λατρεία ψηλά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας του όρους Αραχναίου της Αργολίδας μαρτυρούν τα ευρήματα πρόσφατης αρχαιολογικής έρευνας, καθώς έφεραν στο φως πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η περιοχή έχει βαθύ αρχαιολογικό παρελθόν. 



Ένα μυκηναϊκό ιερό βρισκόταν στη θέση αυτή, που είναι ένα επίμηκες οροπέδιο, όπως πιστεύει η δρ Ολγα Ψυχογυιού της Δ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της στο Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακοπούλου») στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου. 

Περισσότερα από 120 θραύσματα πήλινων ειδωλίων, δύο σφραγιδόλιθοι, λίθινα σφονδύλια, χάνδρες και ένα χάλκινο μαχαίρι όλα από τη Μυκηναϊκή εποχή αποκαλύφθηκαν στη θέση αυτή. Και μαζί μεγάλος αριθμός από όστρακα μυκηναϊκής κεραμικής, που ανήκουν σε τριποδικές χύτρες, κύλικες, ψευδόστομους αμφορείς, κυάθους, τριποδικά αλάβαστρα και άλλα αγγεία, ακόμη όμως και οστά ζώων.

Όπως λέει η κυρία Ψυγογυιού, «το ασβεστολιθικό υπόβαθρο του οροπεδίου είναι διαβρωμένο και παρουσιάζει αμέτρητες αραχνοειδείς ρωγμές και σχισμές. Τον βράχο τον κάλυπταν επιχώσεις από κατάλοιπα καύσεων, των οποίων η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ήδη όμως απέδωσαν κυρίως οστά ζώων και άφθονα όστρακα ανάμικτης κεραμικής, τα περισσότερα μικρά και διαβρωμένα από τη φωτιά. 

«Στην πλειονότητά τους βρίσκονταν στις χαμηλότερες επιχώσεις, κυρίως αυτές που κάλυπταν την επιφάνεια του βράχου, αρκετά όμως συνελέγησαν στο υψηλότερο σημείο της θέσης, όπου πιθανόν να υπήρχε μία κεντρική πυρά». 

Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα μάλιστα βρέθηκαν στο σχεδόν επίπεδο ανατολικό μισό του οροπεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια, εξάλλου, και η θέση παρουσιάζει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, που θυμίζουν τα μινωικά ιερά κορυφής: Είναι δεσπόζουσα και περίοπτη και επιπλέον, αν και σε μεγάλη απόσταση από τους σύγχρονους οικισμούς, εύκολα προσβάσιμη. 

«Εικάζεται ότι τα ευρήματα αλλά και τα χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούν ένδειξη ότι στη θέση αυτή λάμβαναν χώρα τελετουργίες και κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο», λέει η κυρία Ψυψογυιού, προσθέτοντας ότι «η παρουσία χώρου τελετουργιών σε κορυφή βουνού στο κέντρο της Αργολίδας προσθέτει σημαντικά στοιχεία στη μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού».




Πηγή: Μαρία Θερμού, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια