Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τιμώμενο Μουσείο οι Δελφοί για το 2013

Μια μεγάλη και παγκόσμια διάκριση πέτυχε η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, μια διάκριση που αντανακλά την ξεχωριστή ...

Μια μεγάλη και παγκόσμια διάκριση πέτυχε η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, μια διάκριση που αντανακλά την ξεχωριστή αξία που διαδραματίζει ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και του Παγκόσμιου Πολιτισμού  ο ομφαλός της γης. 

Το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM),  εκτιμώντας τη διαχρονική προσφορά και τη συμβολή του αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών στη διάδοση της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς το επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το έτος 2013.  Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, μάλιστα, θα αποτελέσει λοιπόν το κέντρο των εκδηλώσεων  εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  τον Μάϊο του 2013 που φέτος έχει ως θέμα: «Μουσεία (μνήμη+ δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή»! 

«Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της καίριας συμβολής του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ως μνημείων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διαρκούς πνευματικής έμπνευσης και δημιουργίας» δηλώνει η Έφορος των Δελφών, Προϊσταμένη στην Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Νάνσυ Ψάλτη, η οποία δεν μπορεί να κρύψει την μεγάλη της ικανοποίηση γι` αυτή την εξέλιξη.

Ο εορτασμός μάλιστα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 στους Δελφούς συμπίπτει με τα 110 έτη από την ίδρυση του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου στους Δελφούς, την 5η Μαϊου του 1903, μας θυμίζει η κα Ψάλτη. 

Να σημειωθεί, ότι το πρώτο Μουσείο στους Δελφούς, που οικοδομήθηκε το 1903 κατόπιν δωρεάς του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Τουρνέρ, ήταν ένα απλό οίκημα με δύο μόνο πτέρυγες οι οποίες φιλοξενούσαν τα ευρήματα του ιερού που έφερνε τότε στο φως η ανασκαφή των γάλλων αρχαιολόγων. 


Το κτίριο αυτό επεκτάθηκε κάπως στο διάστημα 1935-1936, πλήρης ανακατασκευή και επέκτασή του άρχισε το 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη συνέχεια έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ το σημερινό λαμπρό μουσείο υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδο Τομπάζη.

Τι είναι η Διεθνής Hμέρα Mουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

Τι είναι το ICOM

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους αρχικά επαγγελματίες μουσείων – αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές κ.ά.- που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η UNESCO αποφάσισε εξ αρχής να στηρίξει το ICOM προσφέροντάς του στέγη στο κτήριό της στο Παρίσι. Το 1951 ξεκίνησαν μαζί το πρόγραμμα «Σταυροφορία των Μουσείων», που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων. Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό, το 1977, καθιερώθηκε η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Κύριο μέλημα του ICOM είναι η επισήμανση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των μουσείων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς και η ανάπτυξη του κλάδου της μουσειολογίας. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί 30 Διεθνείς Επιτροπές με ειδικό αντικείμενο -όπως π.χ. αρχιτεκτονική μουσείων, συντήρηση, περιφερειακά μουσεία, εκπαίδευση, κλπ. -, όπου μπορούν να συμμετέχουν όσα μέλη επιθυμούν. Οι επιτροπές αυτές συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη συγγραφή βασικών εγχειριδίων, όπως οΚώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας που υιοθετήθηκε το 1986.

Το ICOM εκδίδει για τα μέλη του την περιοδική έκδοση ICOM News(Nouvelles de l’ ICOM) και τα Τετράδια Μελέτης (Cahiers d’ étude), καθώς και το περιοδικό MUSEUM International για το ευρύ κοινό – εκδίδεται σε συνεργασία με την UNESCO στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και είναι προσιτό και από το διαδίκτυο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ICOM στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης των πολιτισμικών αγαθών και εκδίδει ειδικά τεύχη για τις ανά τον κόσμο συλήσεις αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Βασική επιδίωξή του είναι η αρμονική συνύπαρξη των μουσείων με τις κοινωνίες τις οποίες υπηρετούν. Έτσι, από πολύ νωρίς έστρεψε την προσοχή του σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και συνεδύασε τη δράση του με γενικότερες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για τα θέματα αυτά σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη συμμετοχή του ICOM στον αγώνα κατά του ρατσισμού (1961), στο Παγκόσμιο ‘Ετος για τα δικαιώματα του Παιδιού (1979), στην Παγκόσμια Δεκαετία Πολιτιστικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (1988-1997) και στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία (1992).

Ιδιαίτερα απασχόλησαν το ICOM και οι καταστροφές των πολιτισμικών αγαθών στους τόπους πολεμικών συρράξεων (Λίβανος, Περσικός Κόλπος, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, κλπ.). Μαζί με άλλους πέντε μη κυβερνητικούς οργανισμούς (CCAAA, ICA, ICOM, ICOMOS, IFLA), συνέβαλε στη δημιουργία, το 1996, της Διεθνούς Επιτροπής της «Μπλε Ασπίδας» (ICBS)που μεριμνά για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από πολεμικές επιχειρήσεις ή φυσικές καταστροφές. Το ICOM παρέχει επίσης, ήδη από τη δεκαετία του 1960, επιστημονική και τεχνική βοήθεια στα μουσεία των αναπτυσσόμενων χωρών. Σήμερα το ICOM αριθμεί 22.000 περίπου μέλη σ’ όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια