Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Βυζάντιο πάει... Χόλιγουντ

Σχετική έκθεση ετοιμάζει το Μουσείο Γκέτι του Λος Αντζελες το 2014 Το 2014 τέτοια εποχή θα εγκαινιαστεί στο  Μουσείο Γκέτι του Λος Άν...


Σχετική έκθεση ετοιμάζει το Μουσείο Γκέτι
του Λος Αντζελες το 2014
Το 2014 τέτοια εποχή θα εγκαινιαστεί στο  Μουσείο Γκέτι του Λος Άντζελες η έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές», η οποία διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τα δύο αμερικανικά μουσεία όπου θα παρουσιασθεί: Την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον από τον Οκτώβριο του 2013 ως τον Μάρτιο του 2014 και το Μουσείο Πωλ Γκέτι από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο 2014. 

Αν η αναφορά μας αρχίζει από το δεύτερο, αυτό έχει να κάνει με την επίσκεψη της γενικής γραμματέως Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στο Λος Άντζελες και στο  Μουσείο Γκέτι στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του μνημονίου συνεργασίας, που υπεγράφη το 2011 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του αμερικανικού  μουσείου. Τα  νέα λοιπόν, έχουν ως εξής:

Ένα ολόκληρο πλέγμα εκδηλώσεων πρόκειται να αναπτυχθεί στο Μουσείο Γκέτι γύρω από την βυζαντινή έκθεση και συγκεκριμένα συμπόσιο με θέμα το Βυζάντιο, διαλέξεις  διακεκριμένων επιστημόνων, εκδόσεις, ειδικές σειρές αναμνηστικών αντικειμένων κ.ά. όπως δηλαδή πράττει κάθε φορά το μουσείο όταν πρόκειται να προβάλλει την δραστηριότητά του. Άγνωστο βέβαια, τι γνωρίζουν στο Λος Άντζελες, διάσημο για το Χόλιγουντ φυσικά, από βυζαντινή τέχνη και ιστορία, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε, ότι  είναι μία ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας γενικότερα. Πέρα από το γεγονός, ότι προβάλλεται και ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, που προφανώς είναι άγνωστο για το ευρύ αμερικανικό κοινό.  

Αυτό ακριβώς το σημείο προβολής της χώρας μας μέσα από τον πολιτισμό της συζήτησε  διεξοδικά η κυρία Μενδώνη αλλά και τη συνεργασία με το Γκέτι, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Έτσι ορισμένα εκ των έργων της έκθεσης  πρόκειται να συντηρηθούν στα άριστα εξοπλισμένα αμερικανικά εργαστήρια, κάτι  αντίστοιχο δηλαδή, που γίνεται τώρα στο Γκέτι με τον Ηνίοχο της Μοττύης από την  Ιταλία που είχαμε δει στο παρελθόν και στην Αθήνα.

Για την έκθεση του Βυζαντίου πάντως διατίθεται η μεγάλη αίθουσα του αμερικανικού μουσείου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μουσειογραφική μελέτη, που έχουν αναλάβει οι επιστήμονες του Γκέτι. Σημαντικό είναι επίσης, ότι οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει την ασφάλιση των εκθεμάτων, με κρατική εγγύηση, καθώς και την έκδοση δύο καταλόγων: Ο  ένας θα περιλαμβάνει τα αντικείμενα και ο  δεύτερος τις βυζαντινές πόλεις από τις οποίες προέρχονται. Επισημαίνεται εξάλλου, ότι όλα τα εκθέματα προέρχονται από ελληνικά μουσεία και φορείς πολιτισμού ενώ μερικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά, καθώς έχουν έρθει στο φως σε πρόσφατες ανασκαφές. Επιπλέον η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στην μεγάλη έκθεση έργων τέχνης από χαλκό, που προετοιμάζει το Μουσείο Γκέτι για το 2015.  

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η ... μεγάλη φιλία ανάμεσα στο αμερικανικό μουσείο και την Ελλάδα προέκυψε ύστερα από την πολυετή και επιτυχή για μας δικαστική διένεξη με το  Γκέτι, το οποίο κατείχε αρχαία ελληνικά έργα, που ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας και είχε αγοράσει στο πρόσφατο παρελθόν στην παράνομη αγορά. Η επιστροφή ορισμένων έργων στην Ελλάδα - όσα κατέστη δυνατόν να τεκμηριωθούν στο  δικαστήριο - και η δημόσια δήλωση του αμερικανικού μουσείου ότι θα βαδίσει πλέον τον δρόμο της νομιμότητας, μας έφεραν κοντά. Όχι τόσο πάντως, όσο να συζητηθεί και η επιστροφή και άλλων ελληνικών έργων που κατέχονται επίσης...


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια