Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκεύη μαγειρικής... 15.000 ετών

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έφερε στο φως, στην Ιαπωνία, τα αρχαιότερα κεραμικά δοχεία που χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα ψαριών. 


Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έφερε στο φως, στην Ιαπωνία, τα αρχαιότερα κεραμικά δοχεία που χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα ψαριών. 

Η έκπληξη είναι ότι αυτά χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια, δηλαδή πολύ πριν εμφανιστεί η γεωργία στη Γη, συνεπώς στα σκεύη αυτά μαγείρευαν προϊστορικοί κυνηγοί - συλλέκτες την εποχή που ακόμα δεν είχε τελειώσει η τελευταία εποχή των παγετώνων, η οποία έλαβε τέλος πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Σουηδία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Όλιβερ Κρεγκ του βρετανικού πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science", έκαναν χημική ανάλυση στα υπολείμματα τροφών σε 100 καρβουνιασμένα από τη φωτιά θραύσματα κεραμικών, που βρέθηκαν σε 13 τοποθεσίες της Ιαπωνίας, κυρίως κοντά σε λίμνες και ποτάμια. Κάθε δοχείο εκτιμάται ότι είχε όγκο ενός έως τεσσάρων λίτρων και βρέθηκε να έχει εκτεθεί σε παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία, προφανώς λόγω του μαγειρέματος.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα κεραμικά χρονολογούνται από την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή, όταν οι άνθρωποι πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα με τις δύσκολες συνθήκες στο κρύο περιβάλλον τους.

Μέχρι πρόσφατα, η δημιουργία κεραμικών δοχείων θεωρείτο ότι συμβαδίζει με την ανάδυση της γεωργίας παγκοσμίως, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, καθώς οι πρώτοι αγρότες άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των προϊόντων τους. Όμως τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι, ήδη πολύ νωρίτερα, οι νομάδες κυνηγοί - συλλέκτες, αντί να κυνηγούν μαμούθ, όπως υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες, είχαν επίσης μάθει να φτιάχνουν και να χρησιμοποιούν κεραμικά, ακόμα και για το μαγείρεμα (και μάλιστα ψαριών, είτε της θάλασσας, είτε του γλυκού νερού).

Έτσι, η εικόνα των προϊστορικών ανθρώπων γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί οι κυνηγοί-συλλέκτες, που γύριζαν από μέρος σε μέρος, έμπαιναν στον κόπο να δημιουργούν βαριά κεραμικά δοχεία, που ασφαλώς θα περιόριζαν την κινητικότητά τους και μάλιστα σε μια περίοδο αντίξοων καιρικών συνθηκών και κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε μόλις στην αρχή του να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβαινε στις πρώιμες κοινωνίες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες έως τώρα εκτιμούν ότι η αγγειοπλαστική ανακαλύφθηκε κάπου στην Ανατολική Ασία πριν από 12.000 έως 20.000 χρόνια, όμως παραμένει ακόμα ασαφές που ακριβώς, πότε και για ποιόν σκοπό. Στην πραγματικότητα, πυκνό πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει μέχρι σήμερα τη δημιουργία και χρήση των πρώτων κεραμικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια