Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναστηλώνεται αρχαίος πύργος, θύμα των βομβαρδισμών του 1944

Την απόφαση πήρε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Αρχαίο μνημείο που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς   του Πειρ...

Την απόφαση πήρε το
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Αρχαίο μνημείο που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς   του Πειραιά το 1944 πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί.  

Πρόκειται για τον ένα από τους δύο πύργους των Ηετιώνειων Πυλών, κατασκευής 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος μπορεί να ... περίμενε λίγο παραπάνω, τώρα όμως και ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα αναστηλωθεί. Επιπλέον θα δημιουργηθεί δίπλα του και επάνω από την αρχαία γέφυρα, μία πεζογέφυρα ελαφράς κατασκευής ώστε ο επισκέπτης να έχει  την αίσθηση ότι χρησιμοποιεί την αρχαία είσοδο των πυλών. Να σημειωθεί ότι ο πύργος, διαστάσεων 7,2 επί 9,24 μέτρων παρουσιάζει σήμερα ρηγματώσεις, θραύσεις και απώλεια   του υλικού  του.

Οι Ηετιώνειες Πύλες βρίσκονται στο σημείο όπου συναντώνται το τείχος του Θεμιστοκλή και το Κονώνειο τείχος, σε μία περιοχή όμως υποβαθμισμένη ακόμη, αφού πρόκειται για  μία «νησίδα» αρχαίων ανάμεσα στον μεγάλο παραλιακό δρόμο του Πειραιά, ένα χώρο με  αποθήκες και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Αυτό το τελευταίο ωστόσο αναμένεται να  εξελιχθεί σε προτέρημα  καθώς οι Πύλες απέχουν ελάχιστα από το Σιλό, το οποίο  πρόκειται να μετεξελιγχθεί σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της δημιουργίας της  Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Η Ηετιώνεια Πύλη αποτελούσε μεγάλο οχυρωματικό έργο στην εποχή του, χωρίς ιδιαίτερη αυλή, που όμως δέσποζε του αρχαίου λιμένα, αριστερά του εισερχομένου, λόγω ακριβώς του βραχώδους υψώματος που είχε ανεγερθεί. Έφερε δίφυλλη θύρα πλάτους 3,70 μ, ανάμεσα σε δύο πύργους διαμέτρου περίπου 10 μ. Το μέτωπο της πύλης προστατεύονταν από προτείχισμα και από μια μεγάλη σκαμμένη τάφρο πλάτους 3,5 μ. που μπροστά στη πύλη στένευε στα 1,80 όπου και υπήρχε ξύλινη κινητή γέφυρα, που στηρίζονταν σε κτιστούς πεσσούς.

Αναπαράσταση της Ηετιώνειας Πύλης
Με το όνομα Ηετιώνεια ή Ηετιωνεία φέρονταν κατά την αρχαιότητα ο πρώτος ορμίσκος αριστερά του εισερχομένου του κεντρικού λιμένα Πειραιά καθώς και η προεξοχή της ακτής που σχημάτιζε αυτόν. Το όνομά της οφείλεται όπως σημειώνουν ο Στέφανος Βυζάντιος και ο Αρποκρατίων στον μυθικό ήρωα του Πειραιά τον Ηετίωνα, που κατέκτησε τη περιοχή.


Τμήμα της Ηετιώνειας Πύλης
Το 411 π.Χ. στη περιοχή αυτοί οι λεγόμενοι "τετρακόσιοι" , προκειμένου να εμποδίσουν αποτελεσματικότερα τον πιθανό είσπλου του αττικού στόλου που βρισκόταν στη Σάμο και που τον θεωρούσαν πλέον εχθρικό προς αυτούς, έκτισαν τείχος από το εσωτερικό του οποίου και έλεγχαν με μικρή φρουρά τον είσπλου των πλοίων. Το τείχος εκείνο εκτεινόταν σε όλο το μήκος της βορειοδυτικής παραλίας του αρχαίου λιμένα και έφθανε μέχρι τον οχυρό πύργο της Ηετιωνείας όπου και συναντούσε το παλαιό τείχος του Θεμιστοκλή. Μεταξύ δε του παλαιού και του νέου τείχους ανήγειραν τη Μέγιστη Στοά όπου εκεί και υποχρέωναν τους εισαγωγείς σίτου ν΄ αποθηκεύουν αλλά και να τον πωλούν χονδρικά ώστε να πατάξουν την μέχρι τότε αισχροκέρδεια και να γίνεται ο έλεγχος αυστηρότερα. Η "Μέγιστη Στοά" δεν πρέπει να συγχέεται με την Ιπποδάμεια αγορά.



Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα , Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια