Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο βασιλιάς Πύρρος στο Μουσείο

Από την έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης» Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης», την ...

Από την έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ.
Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης»

Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης», την οποία διοργάνωσε η ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. 

Παράλληλα, στον αύλειο χώρο της ανατολικής εισόδου του μουσείου, πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Οπλίτης», που η Ελληνίδα γλύπτρια Ναταλία Μελά δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε πρώτη φάση, η έκθεση επικεντρώνεται στο αρχαιολογικό υλικό που ήδη υπάρχει στο μουσείο, όμως θα βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Η ΙΒ' Εφορεία εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με διάφορα μουσεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας για εμπλουτισμό της με δάνεια. Μέχρι στιγμής υπάρχει η σύμφωνη γνώμη από διάφορα μουσεία, όπως του Μουσείου της Ακρόπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης στην Ιταλία.

Η μεταφορά διαφόρων εκθεμάτων στα Γιάννενα για την περιοδική έκθεση θα γίνει σε φάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης των εκθεμάτων, από τα μουσεία του εξωτερικού. Διάφοροι φορείς της περιοχής θα συνδράμουν.

Με την έκθεση επιχειρείται να έλθουν οι επισκέπτες πιο κοντά με τις ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες για τον Πύρρο στις μόνιμες θεματικές ενότητες του μουσείου. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο προϊστάμενος της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ μίλησε για την απόφαση του Αρχαιολογικού Μουσείου να διοργανώνει την έκθεση.

«Ο Πύρρος υπήρξε πολιτικός οραματιστής στα όρια της οικουμένης. Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, ήταν ο κυριότερος αναμορφωτής της, όπως επιβεβαιώνεται από την ίδρυση πόλεων, οχυρώσεων και φρουρίων, την κατασκευαστική μεγαλοπρέπεια της Δωδώνης και την υπέρλαμπρη οικοδόμηση της Αμβρακίας. Ενέταξε για πρώτη φορά την ενεργή συμμετοχή της Ηπείρου στο γίγνεσθαι της Μεσογείου. Ο Πύρρος, με το άπιαστο όνειρο, τις εφήμερες νίκες και τις αδυσώπητες ήττες, επιθυμούσε να ενώσει με μια γέφυρα την Ήπειρο με την Ιταλία, ενισχύοντας τους δεσμούς που υπήρχαν με τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Σικελία, σε οικονομικό και ιδεολογικό επίπεδο. Παρενέβη, κατά συνέπεια, ουσιαστικά στις σχέσεις ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς της εποχής του» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου».


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια