Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Ένοπλες συμμορίες, κοπριά από καμήλες και χωματερές στα σημαντικά μνημεία

Το γιγαντιαίο κεφάλι του Ραμσή ΙΙ έχει μείνει όπως ήρθε στο φως από την ανασκαφή. Τώρα στην περιοχή συχνάζουν πλέον τοξικομανείς. Εκτ...


Το γιγαντιαίο κεφάλι του Ραμσή ΙΙ
έχει μείνει όπως ήρθε στο φως από την ανασκαφή.
Τώρα στην περιοχή συχνάζουν πλέον τοξικομανείς.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς πολιτισμού.

Καλά οργανωμένες και άριστα εξοπλισμένες συμμορίες κακοποιών λεηλατούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου. Παράλληλα ιδιώτες, τους καταπατούν και μερικές  φορές κτίζουν σύγχρονες κατασκευές επάνω τους. Οι ιδιοκτήτες αλόγων και καμήλων μπαίνουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να βρουν πελάτες, οι οποίοι  όμως λόγω της δραματικής πτώσης του τουρισμού έχουν εξαφανισθεί. Η κοπριά των ζώων έχει γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα, που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Αλλού τα μνημεία έχουν γίνει χωματερές, αλλού τη δράση αναλαμβάνουν οι μπουλντόζες και αλλού τα πολυβόλα. Η κατάσταση στην χώρα χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς  οργανισμούς πολιτισμού ως  εκτός ελέγχου, παρ΄ ό,τι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια μετά την  επανάσταση του  Ιανουαρίου του 2011.

Η περιοχή του Istabl Antar, που υπήρξε η πρώτη ισλαμική πρωτεύουσα της Αιγύπτου έχει αποκλεισθεί, όπως η Al-Muizz Street στο Κάιρο, η αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη της Dahshour, το οροπέδιο της Γκίζας, η περιοχή του Νέου Βασιλείου στην Ματαρίγια, η  περιοχή του Al-Bordan στην Αλεξάνδρεια και η θέση Hagg Καντίλ της Αμάρνα στην Minya   της Άνω Αιγύπτου, για να αναφερθούν μερικοί μόνον από τους αρχαιολογικούς χώρους  που βρίσκονται εν κινδύνω. Επί πλέον το μεγάλο μουσείο του Καΐρου έχει μετατραπεί σε  αποθήκη, οι όποιοι επισκέπτες διαμαρτύρονται για την έλλειψη φωτισμού ενώ το πολυδιαφημιζόμενο νέο μουσείο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των …εκσκαφών, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν. Η πρόσφατη απόφαση εξάλλου για κατακράτηση ενός ευρώ από την ημερήσια διαμονή κάθε τουρίστα στα ξενοδοχεία έχει προκαλέσει τεράστιες  αντιδράσεις.

Η τελευταία καταπάτηση αρχαιολογικού χώρου ήταν στην Αμάρνα, όπου οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Hagg Kandil άρχισαν την καλλιέργεια των εκτάσεων που βρίσκονται  δίπλα στο νεκροταφείο αξιωματούχων της 18ης δυναστείας. Ευτυχώς φαίνεται ότι τους  πρόλαβε ο υπεύθυνος Αρχαιοτήτων της περιοχής που ειδοποίησε αμέσως την τοπική αστυνομία και το υπουργείο Αρχαιοτήτων, το οποίο διέταξε να εκδιωχθούν από την περιοχή οι καταπατητές  και να ενταθούν τα  μέτρα ασφαλείας, όπως και έγινε.

Ο πρώην επικεφαλής Αρχαιοτήτων του υπουργείου Mohamed Al-Biali επισημαίνει ωστόσο,  ότι το Hagg Kandil υπήρξε πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ακενατόν.  Γιατί περιλαμβάνει τον τάφο του Iay, ενός από τους αρχιερείς του Ακενατόν, ο οποίος ήταν και ο νονός του βασιλιά Τουταγχαμών και ο οποίος κατέλαβε το θρόνο μετά τον θάνατό του. Στην ίδια περιοχή είναι ο τάφος του Mahou, επικεφαλής της αστυνομίας του Ακενατόν και επίσης τα ερείπια του ναού Aten και το περίφημο ανάγλυφο που  απεικονίζει τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Αιγύπτου με τις γειτονικές της αυτοκρατορίες.

Ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες εξάλλου καταστράφηκαν από μεγάλα φορτηγά,  φρουρούμενα από συμμορίες ενόπλων, που ισοπέδωσαν τον αρχαιολογικό χώρο στη  βόρεια ακτή, δίπλα στην πόλη Al-Hamman, οι κάτοικοι της οποίας ήθελαν να  κατασκευάσουν πάνω στα αρχαία, εξοχικές  κατοικίες. Και εδώ επενέβη η αστυνομία. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τα ερείπια, ελληνο-ρωμαϊκά οχυρά, δρόμους, ναούς  και  νεκροταφεία.


Παρόμοιο γεγονός συνέβη στην αρχαία νεκρόπολη της Dahshour, όπου ένοπλη συμμορία συνοδευόμενη από κατοίκους του Ezbet Dahshour κατέλαβε την περιοχή μπροστά από την Μαύρη Πυραμίδα του Amenemhat III και άρχισε να σκάβει στην άμμο, προκειμένου να κατασκευάσει ένα σύγχρονο, ιδιωτικό νεκροταφείο. Πράγματι έσκαψαν περισσότερους από 30 νέους τάφους στην περιοχή, οικοδόμησαν μία αντιαισθητική κατασκευή από λευκούς  τσιμεντόλιθους (φωτό αριστερά).

Ούτε η επέμβαση της UNESCO, καθώς το Dahshour συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατόρθωσε να επιλύσει το πρόβλημα, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται να μετακινηθούν σε άλλο χώρο. Από την άλλη όμως η  αντίδραση των κατοίκων μπορεί και να είναι δικαιολογημένη γιατί το κράτος δεν έχει  φροντίσει για την παραχώρηση έκτασης όπου θα μπορεί να γίνει εγκατάσταση ενός σύγχρονου νεκροταφείου.  Οι άνθρωποι μάλιστα είναι σε τέτοια απελπισία που συχνά σκάβουν κάτω από τα σπίτια τους για να θάψουν τους νεκρούς τους.


Εν τω μεταξύ, μια φωτογραφία που δείχνει να λείπει ένα τμήμα της γνωστής ως Γερμένης πυραμίδας του βασιλιά Senefru στο  Dahshour (φωτο. αριστερά) έχει αναστατώσει τους Αιγύπτιους. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο Facebook από τον συγγραφέα Youssef Zeidan και τώρα όλοι ζητούν εξηγήσεις.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το ιστορικό τζαμί του Καΐρου Ibn Tulun που παρ΄ ότι  χρονολογείται από το 876 δεν είναι σεβαστό από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι  οποίοι στοιβάζουν τα σκουπίδια τους γύρω του, ενώ ο  διπλανός βάλτος γίνεται χωματερή  λυμάτων. Το Ibn Tulun τζαμί είναι το δεύτερο παλαιότερο στην Αίγυπτο και ένα από τα πιο σημαντικά που κατασκευάσθηκαν κατά την ισλαμική εποχή.

Σε χωματερή έχει μετατραπεί και η περιοχή της πόλης Akhmim, όπου αποκαλύφθηκε πριν από έξι χρόνια το τεράστιο κεφάλι του φαραώ Ραμσή ΙΙ . Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα στην περιοχή αυτή βρίσκεται τεράστιος ναός του φαραώ. Μετά την επανάσταση όμως, όλες οι εργασίες εκεί έχουν σταματήσει και στην περιοχή συχνάζουν πλέον τοξικομανείς ενώ τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο πάνω στα αρχαία.

Στο οροπέδιο της Γκίζας εξάλλου, άλλη αναστάτωση προκλήθηκε από ένα μικρό κανάλι νερού που εμφανίστηκε στην αμμώδη περιοχή μπροστά από τη Σφίγγα. Στην αρχή  ειπώθηκε ότι προέρχεται από το σύστημα άντλησης των υπόγειων υδάτων του ποταμού  Νείλου εν συνεχεία  όμως οι αρμόδιοι της περιοχής ανέφεραν ότι πρόκειται για διαρροή από το σύστημα  κλιματισμού του Πλοίου του Ήλιου του βασιλιά Χέοπα. Ποιος ξέρει;

Αλλά και στην αρχαία πόλη της Iwn στην περιοχή της Mattariya στο ανατολικό Κάιρο  κακοποιοί και βάνδαλοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο και τον μετέτρεψαν σε χώρο για πάρκινγκ και πλύσιμο αυτοκινήτων. Όποιος όμως προσπαθεί να πλησιάσει για να σταματήσει την κατάληψη, βρίσκεται υπό την απειλή πολυβόλων!

Η αναρχία που επικρατεί στη χώρα δεν θα άφηνε φυσικά τα αρχαία απ΄ έξω. Σύμφωνα  όμως με τους διεθνείς παρατηρητές, αν και όποτε η τάξη αποκατασταθεί, το κράτος θα έχει να αντιμετωπίσει μία κατακερματισμένη πολιτιστική κληρονομιά, την οποία  δύσκολα θα επαναφέρει ώστε να μπορέσει να γίνει και πάλι πόλος προσέλκυσης  τουρισμού, που αποτελεί  κατ΄ εξοχήν τροφοδότη των οικονομικών της χώρας.


Πηγή: Μ.Θερμού, Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια